Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tjuvjakten hotar inte stammen

/

Tjuvjakten mot vargen är inget hot för stammen.

Den illegala jakten har till och med sjunkit med 70 procent de senaste sex åren.

Annons

Vargarna levde farligare i slutet av 90-talet och fram till 2005. Under perioden dödades mellan nio och 20 vargar illegalt varje år.

Men efter det har siffran sjunkit betydligt, närmare bestämt med 70 procent, enligt en rapport som Världsnaturfonden publicerade den 25 augusti.

Anledningen till den drastiska minskningen beror, enligt Håkan Sand, forskare och docent vid Grimsö forskningsstation, på flera faktorer.

– En förklaring kan vara att det är större fokus på den här frågan från rättsväsendet, som också har fått större resurser, säger han.

Det är något som även Världsnaturfonden tar upp i sin rapport. De menar att vargfrågan har varit i fokus i debatten under de senaste tio åren, politiker och myndigheter har tagit flera beslut för att minska tjuvjakten.

Bland annat genomför länsstyrelserna ett omfattande arbete med rovdjursfrågor och större jaktkvoter har delats ut.

Håkan Sand menar att det kan vara en av anledningarna till att det har uppstått en liberalisering kring varg och med licensjakt och skyddsjakt har den illegala minskat.

– Den tillåtna jakten kanske tillgodoser jägarnas behov. Populationen nu är tre gånger så stor som för tio år sedan, ändå så skjuts det färre vargar, säger han.

Tjuvjakten har därmed en begränsad inverkan på beståndet i dag och Håkan Sand menar att det är en positiv tillväxt där tjuvjakt inte minskar populationen, den begränsar bara ökningen. Han menar dock att det finns en viss poäng med tillåten jakt.

– Under de senaste åren har det varit 20 procent tillväxt av varg per år. På tre år skulle vi ha en fördubbling av populationen om den fick vara ifred.

Mer läsning

Annons