Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två tjänster räddas undan skolbesparingar

En tjänst i grundskolan och en i förskolan liksom Perslundaskolans elevrum räddades i går när utbildnings- och kulturnämnden spikade nästa års budget.
– Vi vill ge organisationen i skolan mer tid att anpassa sig, säger nämndens ordförande Anna Schönning, S.

Annons

Besparingar under nästa år inom skolan kom att bli en omdiskuterad fråga under kommunfullmäktige i måndags. I går hade utbildnings- och kulturnämnden till uppgift att besluta mer i detalj var kostnaderna ska minskas.

Inför mötet fanns förslag om att fyra lärartjänster skulle sparas in. Men nämnden nöjde sig med att dra in hälften – en i grundskolan och en i förskolan.

– Vi vill ge grundskolans personal längre tid att se över organisationen. Och med tanke på att barngrupperna ska förtätas i förskolan tog vi tillbaka en tjänst där, säger Anna Schönning.

Tvärtemot beslutsunderlaget kom nämnden också fram till att Perslundaskolans elevrum blir kvar.

– När skolan byggs om försvinner det naturligt. I nya skolor finns andra utrymmen där eleverna kan vara, säger Anna Schönning.

De ökade kostnaderna på 358 000 kronor hämtas hem genom att mindre anslag ges till gymnasieskolan. Förhoppningar finns om överbudgetering där.

– Vi vet aldrig om eleverna kommer att välja billigare eller dyrare program. Men vi får ha lite is i magen för det är viktigt att ge organisationen i skolan mer tid att anpassa sig, säger Anna Schönning.

Övriga delar röstades enligt förslaget. Det innebär bland annat att en dagbarnvårdtjänst försvinner, att föreningsbidragen minskas och att det kommer att bli mindre kulturverksamhet inom förskolan nästa år.

Mer läsning

Annons