Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargarna kommer allt närmre – åt rådjur vid kyrkan

/

Blodspåren i snön syns tydligt på vägen upp till kyrkan.
– Det är två vargar som tagit åtminstone ett rådjur, säger Håkan Mellström, boende i Åmot.

Annons

Natten mellan lördag och söndag anföll en eller ett par vargar sitt byte utanför kyrkan. Vargarna kommer allt närmare bebyggelse för att leta föda. Det kan Torbjörn Svensson som levt hela sitt liv i Åmot konstatera.

– Vargarna har skaffat rävbeteende. De är nyfikna och tar sig in i samhället för att jaga. Det här är första gången som jag ser att de jagat inne i byn, säger han.

Anledningen till att vargarna tar sig nära bebyggelsen är enligt Sara Sundin på Länsstyrelsen, att rådjuren drar sig till jordbruksmarker.

– Vi hade problemet även förra året och ser samma fenomen även i år. Att vargarna jagar rådjur allt närmare bebyggelse, säger hon.

Grannar till Torbjörn Svensson hade tidigare på kvällen sett två vargar gå förbi skolan.

– Det är förmodligen samma vargar, säger han.

Detta bekräftas också av länsstyrelsen.

– Det har förekommit väldigt många synobservationer av varg på mycket nära håll i Ockelbo och Åmot. Vargarna som härjade i helgen sågs nog av flera. Det var alltså inte bara spår, säger Sara Sundin.

För ett par veckor sedan kunde Gefle Dagblad rapportera om Martin Hedlund i Åmot. Han hade haft nattliga vargbesökare uppe på sin altan. Då var det tassavtryck från minst tre vargar.

– Självklart är det ett oönskat beteende att de går så nära. Men eftersom det i detta fall handlade om spårobservationer kan man konstatera att de sannolikt inte skulle gå så pass nära som upp på altanen om människor hade varit närvarande, säger Sara Sundin, som arbetar med jakt- och viltfrågor på Länsstyrelsen.

Är vargarna ett stort problem?

– Nej men det inkräktar på livskvaliteten. Själv är jag inte rädd, men många vågar inte längre promenera eller åka skidor ute i skidspåret, säger Torbjörn Svensson.

På länsstyrelsens webbsida för rovdjursobservationer har det från årsskiftet fram till den 16 februari i år, rapporterats om varg vid 320 tillfällen i Ockelbo kommun. Samtidigt har björnar rapporterats i 57 fall.

I hela Gästrikland har det observerats vargar 448 gånger hittills i år.

Mer läsning

Annons