Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

200 miljöfuskare kan få böter

SANDVIKEN Upp emot 200 sommarstugeägare runt Storsjön gör inget åt sina miljöfarliga avloppsutsläpp som rinner rakt ut i vattnet.
Nu hotar bygg- och miljökontoret i Sandviken med saftiga böter.

Annons
I slutet av 1990-talet gjorde bygg- och miljökontoret en kartläggning av enskilda avlopp i kommunens sommarstugor. Bakgrunden var den omfattande algblomningen i Storsjön 1996.
Det visade sig mycket riktigt att många avlopp inte uppfyllde kraven i Miljöbalken. Smutsigt avloppsvatten rann rakt ut i Storsjön. Enligt lagstiftning från 1960-talet måste utsläppen renas först.
- Ur blomningssynpunkt är läget för Storsjön bättre nu, men om vi inte är försiktiga kan det bli en explosion igen, säger inspektören Sven-Olof Lindström på bygg- och miljökontoret.

Bygg- och miljönämnden beslutade att alla undermåliga avlopp skulle vara åtgärdade senast den 31 oktober förra året. Men så har inte skett.
Trots upplysningar via brev i början av 2005 har runt 200 sommarstugeägare ännu inte hört av sig till kommunen om vad de gjort med anledning av bristerna.
- Det är anmärkningsvärt med tanke på att de haft nästan tre år på sig, och efter all medierapportering som varit om Storsjön, säger Sven-Olof Lindström.
Han spekulerar i att en del kanske använder avloppen så sällan att de tror att det gör detsamma. Eller så anser man att det är för dyrt att åtgärda avloppet.
- Det kan kosta upp emot 50 000 kronor så visst är det dyrt. Vi har fått bemyndigande från nämnden att ge uppskov i max två år om någon har råkat i en ekonomisk knipa och absolut inte har råd och heller inte får banklån, säger Sven-Olof Lindström.

Ett alternativ för den som inte vill byta ut avloppet är annars att ta bort det.
- Plombera igen det. Den som vistas i sommarstugan bara två veckor om året bör kanske fundera över hur nödvändigt det är med avlopp, säger han.
Sven-Olof Lindström berättar att vissa påstår att de aldrig fått något brev från bygg- och miljökontoret.
- Och då har de ändå sett att grannen med samma avloppsanläggning blivit tvungen att bygga om.
- Oavsett om de har fått brev eller inte så är det den enskilda fastighetsägarens ansvar att ta reda på vilka regler som gäller, säger han.
Nu har alla runt 200 berörda sommarstugeägare fått en påminnelse hem i brevlådan. Om inget görs före den 31 augusti 2008 hotar böter på i första hand 20 000 kronor.

Mer läsning

Annons