Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

39-åring får sjukersättning i efterhand

Kammarrätten i Sundsvall ger en 39-årig man i västra Gästrikland rätt till sjukersättning och den ska betalas ut retroaktivt från december 2005.

Annons

Kammarrätten skriver i sin dom att det framgår av de intyg som överläkaren vid den psykiatriska kliniken i Sandviken utfärdat att 39-åringens arbetsförmåga är varaktigt helt nedsatt. Mannen är därmed berättigad till full sjukersättning.

39-åringen har sedan 2006 haft praktiktjänstgöring tre till fyra dagar i veckan. På grund av sina psykiska besvär anser han sig inte kunna stå till arbetsmarknadens förfogande.

Det var socialförsäkringsnämnden hos försäkringskassan som i sitt beslut i september 2006 ansåg att 39-åringen inte var berättigad till ersättning. Bedömningen gjordes med stöd av utlåtande från försäkringskassans läkare. 39-åringens arbetsförmåga ansågs inte vara varaktig eller nedsatt till en fjärdedel.

39-åringen överklagade till länsrätten och här fick mannen rätt. En överläkare vid psykiatriska kliniken i Sandviken gjorde bedömningen att 39-åringen har haft en långvarig problematik genom hela livet och att den skulle bestå i många år.

Länsrätten gav 39-åringen rätt till sjukersättning och nu har även kammarrätten gjort det.

Mer läsning

Annons