Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Alfons är nummer ett"

/
  • Bolagets styrelseordförande Jan Lundberg, närmast kameran, och avgående vd:n Krister Söderberg verkar minst sagt nöjda med den nya rekryteringen. Foto: Jörgen Svendsen

SANDVIKEN I går blev det klart vem som ska leda Sandviken Energi. Stefan Hedin får söka annat jobb.
När nuvarande vd Krister Söderberg går i pension till sommaren tar 43-årige Alfons Kubulenso över.

Annons
- Jag är fylld av energi för det här, och otålig inför att få sätta igång, säger Alfons Kubulenso.
Han arbetar i dag som värmechef på Gävle Energi och har tidigare bland annat jobbat inom IT-branschen.
- Alfons har visionsseende och en bra personlighet. Han är nummer ett. Både för rekryteringsfirman och för styrelsen. Alla var ordentligt eniga, säger bolagets styrelseordförande Jan Lundberg som suttit med i rekryteringsgruppen.

Teknisk högskoleutbildning, kvalificerade ledaregenskaper och erfarenhet av arbete i företagsledning efterfrågades i annonsen. Före detta kommunstyrelseordförande Stefan Hedin var en av två som passade in på beskrivningen och gick vidare efter den första gallringen av sökande. Mer detaljerat än så vill Jan Lundberg inte kommentera frågan.
Stefan Hedin var ordförande i Sandviken Energis styrelse i många år. Jan Lundberg medger att man på grund av Hedins ansökan varit extra noga med att allting ska gå rätt till. Det var bland annat därför som rekryteringsarbetet lades ut på en extern firma i Stockholm. Och därför som processen tagit så lång tid.

Rekryteringsgruppen tyckte att urvalet var väl knapert när ansökningstiden gick ut i december. Alfons Kubulenso fanns inte med bland de 23 första sökande. Han kontaktades av rekryteringsfirman, och bestämde på stående fot att han var intresserad.
Under hela rekryteringsprocessen har bara en kvinna funnits med.
- Det är ett problem för branschen i stort att det finns för få kvinnor, säger Jan Lundberg.
Könsfördelningen på Sandviken Energi är 25-75 till männens fördel. Att få in fler kvinnor är något Alfons Kubulenso vill satsa långsiktigt på. Jan Lundberg menar att en bättre balans mellan könen är viktigt för kompetensen.

I övrigt tycker Alfons Kubulenso att den viktigaste frågan är klimatutvecklingen. Ett energibolag måste ligga i framkant när det gäller klimatneutrala lösningar. Och där konstaterar han att Sandviken Energi ligger lite efter andra bolag.
- Det här är ett angeläget och behjärtansvärt uppdrag. Energibolagen står inför stora utmaningar, säger Alfons Kubulenso.
Han har inte hunnit sätta sig in i hela bolaget än, och tycker att vissa frågor är för tidiga att svara på. Formellt ersätter han nuvarande vd Krister Söderberg på bolagsstämman i juni.
- Jag har jobbat i samma bransch och känner mig väl förberedd inför uppdraget. Det kommer att bli ett otroligt roligt jobb, säger Alfons Kubulenso.

Mer läsning

Annons