Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ångbåtstur med Emma lika spännande som förr

/
  • För 82 år sedan var Bertil Hedin på skolutflykt med ångbåten Emma på Storsjön. Då var han åtta år och det var en stor händelse. I går gjorde han sin andra tur med Emma och att det även nu var en stor upplevelse. Foto: Lars Wigert

STORSJÖN Den ligger väl bevarad i Bertil Hedins minne, skolutflykten på m/f Emma sommaren 1923.
Då var en ångbåtstur till Sandviken en stor händelse för en åttaåring från Trösken i Årsunda.

Annons
I går, 82 år senare, gjorde Bertil sin andra tur på Emma.
Ideella Väntjänsten i Valbo bjöd i går pensionärer på Furugården och andra äldreboenden i Valbo på en tur med Emma på Storsjön.

Klockan elva på förmiddagen tuffade Emma ut i Österfjärden med 48 passagerare, varav några var nygamla som Bertil. Den här gången är han 90 år där han sitter på samma träbänk som han gjorde som åttaåring. Skärpan finns kvar, även om han själv inte är helt tillfreds med viss förlorad spänst.
- Det är lite jobbigt när kroppen inte är med som förr. Och så börjar man glömma saker, säger han.
Edit Östlund, som sitter intill, tar inte så hårt på att minnet ibland sviker.
- Äsch, det kan väl vara skönt att glömma en del, fast i och för sig känns det ibland som om det bara är det man inte vill komma ihåg som man minns, funderar hon.
I bussen från Valbo till Sandviken har Bertil och Edit bekantat sig med varandra. Tillsammans minns de en svunnen tid medan de far förbi holmar och öar där mindre stugor samsas med nyare stugor i villastorlek.
- Egentligen skulle jag inte ha fått följa med på den där utflykten, turen var bara för dem i storskolan och jag gick i småskolan, men jag hade ett äldre syskon. Det var något väldigt märkvärdigt att få åka med, berättar Bertil.
Även Edit har barndomsminnen från Emma.
- Jag var tio år och fick åka på Emma med mormor. Sedan dess har jag inte åkt så lite konstigt känns det ju. Tankarna kommer... säger hon medan blicken letar sig runt efter minnen i den 101-åriga ångslupen.
Då bodde Edit på Klangberget, men när hon var 15 flyttade hon till Gävle med sin mamma.
- Det är konstigt att jag är så här gammal. Inuti är jag ju likadan. Inte känner jag då mig som 85 i alla fall. Men vet du, det har varit ett riktigt bra liv, säger Edit och ser ut på en blank sjö genom fönstret.
Emma närmar sig Strandbaden där det vankas lunch.
- Hit var man fram och badade någon gång när man blev lite större. Annars badade vi från Trösken mest i Ottnaren, minns Bertil.
Han blev byggnadssnickare. Sedan 1947 bor han i Valbo.
Han är nöjd med gårdagens tur på Emma.
- Ja, det här var en upplevelse. Det var det redan första gången. Bänken var lite hårdare den här gången.

Sofia Öhlander
026-15 96 17
sofia.ohlander@gd.se

Mer läsning

Annons