Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äntligen myggfritt i Färnebo

/
  • Visst är det skönt att vara ute och leka på sommaren när inte myggplågan finns tycker barnen på förskolan. Foto: Tobias Ivarsson

ÖSTERFÄRNEBO Det är myggfritt i Färnebo.
Folk njuter verkligen av att kunna vara ute. Barn och äldre har letat fram shorts och t-tröjor och grilloset ligger tungt över nejden.

Annons
- Så här lite mygg har vi aldrig haft tidigare. säger Roger Ekblom som jobbar på kyrkogården i Österfärnebo, granne med sankmarkerna vid Fängsjön och normalt ett eldorado för myggen.
Österfärnebo med omnejd blev riksbekant vid förre miljöministern Kjell Larssons besök för fyra år sedan. Det var ett av de värsta myggåren och ministern lovade hjälp mot myggplågan.
2002 startade bekämpningen av de mycket aggressiva översvämningsmyggen men ändå blev sensommaren 2002 en av de värsta som befolkningen upplevt på grund av stora regnmängder. Förra året genomfördes också en bekämpning tidigt på säsongen och det blev aldrig några stora problem.

Vårens torka och det fortsatt torra vädret har gjort att det i år verkligen är myggfritt. Visst finns det en del mygg på kvällarna, men inte så att det stör.
Det märks också i ortens butik. Där säljer Maria Börjesson inga myggmedel. Så här lite har hon aldrig sålt under de tio år hon jobbat i butiken.
- Däremot säljer vi grillkött, för nu kan folk verkligen vara ute på kvällarna, säger hon.

Roger Ekbom, som jobbat på kyrkogården sedan 1991 har inte heller upplevt ett bättre år. Kyrkogården som ligger vid Fängsjön tillhör de värsta platserna. Även om han tycker att han härdas när myggen kommer så blir jobbet inget nöje utan en pina.
- Det blir ju inte heller lika bra rensat i rabatter och häckar när myggen är som svårast, säger han.
Barnen som under myggsomrarna tvingats ha tjocka kläder för att gå ut kan i år gå med kortärmat och kortbyxor och på förskolan vid centrum leker barnen glatt.
Förklaringen till avsaknaden av mygg är vattenbrist. Vattenståndet i Dalälven ligger nära en halv meter under normal lågvattengräns. Sett till sommaren 2000 och högvattnet då ligger Dalälvens vattenyta i dag 230 cm lägre.
Men Jan Lundström, ansvarig forskningsledare för myggprojektet, vill ändå inte helt blåsa faran över. Kommer det riktigt stora mängder regn så finns myggäggen klara för kläckning.

- Fast jag tror att 2004 är ett av de få år Färneboborna får hitta något annat att prata om än myggen, säger han.
En bild över myggmängderna ger också myggfällorna. I år är fångsten under 2 000 mygg på en natt jämfört med de myggrika åren då 40 000 mygg per natt fångades i fällorna.
För forskningsprojektet är det inget problem med avsaknaden av mygg. Ansökningar ska göras klara och pengarna till bekämpningen läggs på hög.
Så den som är känslig för mygg och vill besöka Nedre Dalälvsområdet och njuta av den underbara naturen är denna sommar rätt tillfälle.

Ulf Granström
026 - 27 75 93
ulf.granstrom@gd.se

Mer läsning

Annons