Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Backar kräver mer vatten

KUNGSBERGET Kungsbergets skidanläggning vill ta mer vatten ur Lillån till sina snökanoner.
Även om de måste rätta sig efter de krav som fiskeriverket och länsstyrelsen satt upp.
Det framgår av ett brev till miljödomstolen i Östersund.

Annons
Som Gefle Dagblad berättat tidigare vill Kungsbergets ägare, Branäsgruppen, få tillstånd att pumpa upp tre gånger så mycket vatten som i dag ur Lillån till sina snökanoner. Det är nödvändigt för att kunna erbjuda bra snö om det blir milda vintrar, menar företaget.

Begäran ska prövas i miljödomstolen i Östersund. Domstolen kommer att ta hänsyn till vad bland annat fiskeriverket och länsstyrelsen tycker. De båda myndigheterna befarar att ett ökat uttag kan skada beståndet av flodkräfta, öring och harr i Lillån.
Dels på grund av att vattennivån skulle sjunka, men också på grund av att den ökade mängden smältvatten från skidanläggningen drar med sig slam ned i Lillån.
Länsstyrelsen föreslår att miljödomstolen ska kräva att skidanläggningen bygger sedimenteringsdammar ovanför ån, så att smältvattnet renas innan det når det känsliga vattendraget.
Dessutom ifrågasätter man varför företaget inte utrett en alternativ vattenkälla. Till exempel Jädraån som finns två kilometer bort. Dessutom vill man att tiden för oförutsedd skada ska ökas från fem till tio år.

Kungsbergets talan förs av Walter Johansson från företaget Eltel Networks. Han skriver i sitt svar till miljödomstolen att han inte har några invändningar mot de båda myndigheternas krav.
Han har dessutom räknat ut hur mycket det skulle kosta att göra som länsstyrelsen vill och ta vatten från Jädraån i stället. Han räknar med fem och en halv miljon. Något han tycker är för dyrt för att det ska kunna betraktas som ett realistiskt alternativ.
Miljödomstolen avgör troligen frågan inom ett par veckor.
Magnus Lundquist

Mer läsning

Annons