Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilden öppnade ögonen

/
  • Jesper Brodin har gått ner 85 kilo i vikt helt på egen hand, med sundare kost och mycket motion. Han motionerar minst fyra gånger i veckan nu för tiden.
  • Jesper Brodin vägde 176 kilo i fjol sommar. Då hände något som fick honom att tvärt ändra sina kostvanor och börja röra på sig mer.
  • För drygt ett år sedan kunde han inte sluta dragkedjan till den hör jackan. Nu hänger den som en säck på honom.

I fjol sommar vägde Jesper Brodin 176 kilo, var deprimerad och skämdes för att gå ut. Nu är nästan halva vikten borta, Jesper är social och fylld av optimism.

– Ett foto fick mig att ändra livsstil, säger han.

Annons

Två gånger har Jesper Brodin, 20, hoppat av gymnasiet på Bessemerskolan i Sandviken. Bägge gångerna var det på grund av sin övervikt.

– Jag vägde så mycket att jag inte orkade ta mig fram mellan klassrummen, säger han.

När han senast hoppade av ett gymnasieprogram, år 2010, vägde han 140 kilo. Efter avhoppet isolerade han sig i hemmet och åt rejäla portioner med fet och kaloririk mat.

Vikten ökade katastrofalt.

– Jag hade ingen lust att göra något. Jag ville inte gå ut. Jag blev folkskygg för att jag vägde så mycket. Jag förlorade allt mitt självförtroende och var extremt deprimerad, säger han.

För drygt ett år sedan visade vågen på 176 kilo. Då inträffade något som innebar en markant vändpunkt i Jespers liv. På Facebook fick han se en bild av sig själv som en kompis lagt ut.

– Jag var så överviktig att jag inte kände igen mig själv. Bilden blev en ögonöppnare. Jag kände mig tvungen att ändra min livsstil.

Han började röra på sig, till en början gick han promenader på 20-30 minuter.

– Det var jättejobbigt. Jag blev snabbt trött och fick ont i ryggen och knäna.

Han började också äta nyttigare mat och reducerade portionerna. Men inte heller de ändrade kostvanorna var en enkel match.

– Jag var hungrig konstant och sugen på sötsaker. Jag tänkte på mat hela tiden och fick ont i huvudet. Maten hade varit ett beroende och jag var lika irriterad som när en rökare slutar röka.

Han rasade i vikt och klarade av att motionera mer och mer intensivt och under längre tid. Snart skaffade han träningsmaskiner att använda i hemmet

När kilona försvann tog han också tag i andra delar av sitt liv. Bland annat sökte han in på komvux med avsikten att plugga vidare på högskolan. Jesper berättar att han varit överviktig så länge han kan minnas.

– När jag var femton och gick i nian passerade jag hundra kilo. Jag satt inne hela sommaren efter nian och gick upp 20 kilo till. Jag åt extremt mycket och rörde inte på mig alls, säger han.

För drygt ett år sedan åt han 4 000 kalorier om dagen. I dag är han nere på 1 700 kalorier.

– Maten är nyttigare också. Jag äter grönsaker, frukt och fullkorn. Och dricker bara vatten.

I somras sjönk vikten under hundra kilo igen.

– Det kändes sjukt konstigt att se 99 på vågen, att det var två siffror i stället för tre.

Nu väger han 91 kilo och fortsätter minska i rask takt.

– Jag har större självförtroende i dag och är mer social. Jag känner mig som en helt annan person.

Mer läsning

Annons