Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BJ-affären är laglig!

/
  • Snart ett minne blott? Stefan Hedin tror att Norra IP kan rivas inom tre år. Foto: Annakarin Björnström

SANDVIKEN BJ-affären i Sandviken är laglig. På varenda liten punkt.
Länsrätten ger kommunen grönt ljus till storsatsningen på mellan 60 och 100 nya tomter samt en friidrottsarena.

Annons

Detta efter att affären legat i malpåse i nästan ett halvår. I höstas beslutade nämligen länsrätten att inhibera, det vill säga avblåsa, genomförandet av mark- och fastighetsförsäljningen i väntan på ett rättsligt avgörande. Något som kunde tolkas som att lagligheten var tvivelaktig.
Men nu är tvivlen som bortblåsta.

Allting har gått rätt till i BJ-affären. Från förberedelser till beslut i kommunfullmäktige i september i fjol. Det skriver länsrätten i sin dom.
Ett av huvudskälen till att moderaten Riitta-Liisa Björk och privatpersonen Simon Grindberg överklagade var att de ansåg att kommunen säljer tomtmark vid Storsjön till struntsummor.
Simon Grindberg pekade på flera exempel där kommunen först köpt marken till ett betydligt högre pris än vad den nu säljs för. På så vis gynnar kommunen köparen, företaget BJ Markbyggnads AB, menar de. Enligt lagen får en kommun inte gynna enskilda företagare.
Men argumenten bet inte på länsrätten.

Det går inte att bevisa att kommunen säljer för billigt, enligt domstolen. Flera fastigheter som ingår i affären saknar taxeringsvärden eller är samtaxerade. Saken anses helt enkelt vara för svårbedömd.
En annan punkt i överklagandena gällde om affären förberetts korrekt. Ändringar tillkom i beslutsunderlaget under sittande möte. Då borde ärendet ha återremitterats, enligt Riitta-Liisa Björk och Simon Grindberg.
Men länsrätten tycker inte ändringarna var så stora och dessutom finns det inga krav på en berednings kvalitet, menar man.

Frågan om kommunen köper gamla högskolan för dyrt av BJ har debatterats livligt. Här utmärker sig länsrätten genom att i stället antyda att den säljs för billigt. Den köps för 46 miljoner kronor, när den enligt värdeutlåtandet är värd 50 miljoner kronor, skriver rätten.
Till sist betonas att BJ-affären ska ses som en helhet. Även om det finns tvivelaktiga inslag är den sammantagna bedömningen att affären är laglig.
En tveksamhet gäller att det från början var meningen att BJ skulle bygga friidrottsarenan i Björksätra. Men kommunledningen kom snart på att den måste upphandlas.
Därmed slapp BJ ett ekonomiskt åtagandet och då kunde kommunen, för att ha visat sina goda avsikter, ha höjt markpriserna i stället, tycker domstolen.

Maria Carlsson
026-15 96 25
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons