Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosse är på hugget – det lönar sig

/
  • Veden lagras torrt så Bo behöver inte snåla på värmen.
  • När förrådet i källaren är tomt får Bo Eriksson kärra in ny ved. Skogens guld, tycker han.
  • Bo Eriksson har en rejäl panna som rymmer halvmetersved, och med ackumulatortankarna till höger går det att elda upp för en längre tid.

Bosse Eriksson i Bastfallet, Österfärnebo, är en av många vedeldare som inte räds kylan. Det får i stället bli en extra tur ner till pannan för att lägga på nytt bränsle.

Annons

Att elda med ved är lönsamt, oavsett om fastighetsägaren har egen skog eller köper veden. Bo Eriksson beräknar att vedpriset ligger på runt 400 kronor per kubikmeter, medan en kubikmeter olja kostar knappt 11 000 kronor i dag och priset beräknas gå upp ytterligare i vinter.

– Jag gör av med runt 30 kubikmeter ved och skulle behöva sju till åtta kubik olja, så för mig är veden guld värd, säger han.

Tidigare hade han en liten panna som krävde eldning mest hela tiden när kylan slog till.

Då beslutade han att investera i en ny anläggning med en stor panna och två ackumulatortankar.

Han betecknar det som det bästa han gjort, och en riktigt lönsam investering. Nu räcker det att elda varannan dag och bara vid den värsta kylan krävs eldning varje dag.

I en stor vedbod ute på gården har han ved så det räcker i vinter och även nästa vinter om det skulle krävas. Ett mindre vedförråd finns i källaren där oljetanken stod tidigare. Den veden räcker ett par månader och sedan fyller han på igen.

Men för en vedeldare blir det en hel del jobb under året. Veden ska huggas och köras hem, torkas och läggas in i förrådet. Jobb som Bo Eriksson närmast vill beteckna som rena semestern.

– Det så roligt att hugga ved och ser man till vinsten så blir det extra roligt, säger han.

I det stora köket står också en öppen spis med insats. Den värmer gott, men används främst för myseldning.

Bo Eriksson tycker att det sprakar så gott från brasan så det är inte enbart kalla vinterdagar som den öppna spisen tänds.

– Men känns det lite kallt en morgon så ger spisen snabbt en skön värme, säger han.

”Det är så roligt att hugga ved och ser man till vinsten så blir det extra roligt.”

Mer läsning

Annons