Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brandnostalgi har hittat hem

GYSINGE Nu är det klart var Brandnostalgi ska bygga sitt brandbilsmuseum. På tomten som kallas vedkapen, ett stenkast från det påbörjade bygget som stoppades i december.

Annons
Den som fortfarande lyckas hålla reda på vad som är upp och ner och fram och bak i Gysingebråket är bara att gratulera.
Här kommer i alla fall ett kort sammandrag av de senaste turerna:
Brandnostalgi sökte i höstas bygglov på en tomt som kallas vedkapen, en del av fastigheten Gysinge 1:24. Då var grannarna med på noterna.
Strax därefter kom nya direktiv från kommunen, och ett bygge startade i stället på en granntomt. Något som fick den närmaste grannen, Mats Georgson, att bli arg.
Han överklagade bygget eftersom han tyckte att det förstörde den känsliga miljön i Gysinge, och fick rätt.
Då flyttades Brandnostalgi tillbaka till ladugården som ligger nära Centrum för Byggnadsvårds område. En ladugård som byggnadsvården vill köpa för att starta en färgfabrik i.

Nu har Brandnostalgi än en gång sökt bygglov på tomten vedkapen.
- Alltså tomten med sågen som ligger innan Georgsons hus. Det är där vi hoppas att alla kan komma överens, säger kommundirektör Svante W Nordh.
Han vill betona att han vill ha skriftligt grönt ljus från precis alla parter innan affären görs klar.
- Vi slutför inga saker förrän alla inblandade parter säger att det är ok. Annars gör vi så att brandnostalgi köper ladugården, säger han.
Men han tycker att planen verkar bra den här gången.
- Skulle det här lösa sig blir Georgson nöjd. Brandnostalgi blir nöjda, Myndigheterna måste naturligtvis ge tillstånd, strandskyddsdispens och så. Och så måste vi få klart med att det blir en affär mellan oss och Byggnadsvården om ladugården. Jag måste veta att de får tillstånd för att starta färgfabrik, annars är det ingen idé, säger han.
Om allt löser sig som Svante W Nordh hoppas innebär det även att marken där brandnostalgi börjat bygga måste återställas.
- Det måste återställas, ja. Men det går säkert att använda en del av det materialet på det nya stället, säger han.
Bygget kan troligen påbörjas under våren.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons