Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bybor skriker efter bredband

SANDVIKEN
- När får vi bredband?
Personer som bor mellan Årsunda och Österfärnebo börjar bli smått desperata. Telias bredbandskabel är nedlagd efter länsväg 272, men de kan ändå inte bli uppkopplade.

Annons
- Vi måste få en hyfsat snabb internetuppkoppling om vi ska ha en chans att driva våra företag och jordbruk, säger Ann-Christin Elfström i Trösken.
Hon har nu skickat ett protestbrev till kommunstyrelsen.
Enligt Ann-Christin Elfström tar det mer än dubbelt så lång tid att få en uppgradering av ett dataprogram.
- Tyvärr verkar det ha gått prestige i det hela och nu är det rena pajkastningen, suckar hon.

- Sandvikens kommun har fått en offert av Telia på 600 000 kronor för att ställa i ordning tre bredbandsstationer. Samtidigt skulle Telia vara ensam operatör och det godkänner inte kommunen. För oss som bor på sträckan och behöver bredband spelar det ingen roll om vi får Telia - huvudsaken är att vi får bredband och det illa kvickt.

Det ska bli stormöten i de mindre byarna som blivit drabbade. Problemet måste lösas så snabbt som möjligt.
- Vi har pratat om att köpa in bredbandstjänsten själva, men det kostar. Samtidigt utnyttjar vi på landet den kommunala servicen dåligt, men den dag vi behöver hjälp så får vi ingen, menar Ann-Christin Elfström.

Men de som saknar bredband i dag kan räkna med snar hjälp. När GD får tag i kommundirektör Svante W Nord kommer han direkt från ett IT-möte.
- Det finns tio stationer kvar i kommunen som inte har bredband än och vi tittar på en lösning. Sammanlagt har 97,4 procent av Sandvikens befolkning möjlighet till uppkoppling, förklarar Nord.
- För oss gäller det att få en bra och ekonomiskt bra lösning för de stationer som återstår att bli inkopplade och jag tror på en snabb lösning.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons