Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Byborna ger sitt stöd till flyktingarna

/
  • Migrationsverkets Per Karlsson informerade Gysingeborna om det nyöppnade flyktingboendet.
  • Ett 50-tal bybor hade kommit för att få veta mer om flyktingboendet.
  • Eritreanerna Hagos Garziher och Idris Abubaker i samspråk med Lars Igeland.
  • Henrik Eriksson driver boendet i Gysinge.
  • Michael Mehari berättade att han trivs i Gysinge men att han vill träffa en läkare för behandling av vissa blessyrer.
  • Hittills har 136 flyktingar kommit till Gysinge.
  • Eritreanerna Hagos Garziher och Idris Abubaker passade på att värma sig i solen när den tittade fram.
  • Ett tiotal barn har kommit till Gysinge. Majoriteten är med andra ord vuxna.

Många Gysingebor är villiga att göra insatser för de nyanlända flyktingarna, det framgick på ett informationsmöte med Migrationsverket på onsdagen.
– Nu är de här och då måste vi se till att de får ett bra mottagande, sa Lars Igeland.

Annons

Migrationsverket har fått kritik för dålig information och för att etableringen av flyktingboendet i Gysinge har gått väldigt snabbt.

När representanter för verket på onsdagen fanns på plats på värdshuset i Gysinge för att informera och svara på frågor var det också något som erkändes utan omsvep.

– Så är det. Det har gått fort, fortare än vanligt och informationen har varit dålig. Men det beror ju på den akuta flyktingkris som råder. Det är över 2 000 flyktingar som kommer varje dag nu och vi behöver hundratals nya platser varje vecka, sa Per Karlsson, enhetschef på Migrationsverket i Hedemora.

Ett 50-tal personer hade dykt upp för att få information. Frågorna var många kring hur det ska bli med bland annat skolgång, kollektivtrafik och sjukvård för flyktingarna och svaret från Migrationsverket och Henrik Eriksson, som driver boendet, var att det är frågor som får lösas efterhand och i samarbete med Sandvikens kommun, landstinget och andra aktörer.

I dag bor runt 150 personer i Gysinge. Avtalet som entreprenören slutit med Migrationsverket omfattar 200 platser och än så länge har 136 flyktingar inkvarterats på det gamla hotellet.

För bygden är det med andra ord en betydande förändring som skett de senaste dagarna.

Den genomgående inställningen till det tycktes vara positiv bland de som kommit till onsdagens möte. Många bybor uttryckte solidaritet med flyktingarna och många erbjöd sig att hjälpa till.

– Man kan tycka vad man vill om hur myndigheterna skött det här men nu är de här och då måste vi se till att de får ett bra mottagande, sa Lars Igeland, bybo och representant för Utvecklingsföreningen Österfärnebo.

– Vi har att bära varandras bördor, så uppfyller vi Kristi lag. Nu har vi chansen att göra det, sa Anders Larsson från Schönbergskyrkan i Österfärnebo.

Det bestämdes att ytterligare möten ska hållas i syfte att kartlägga vilka insatser som behövs och vilka som kan erbjudas.

Medan informationsmötet pågick på värdshuset bekantade sig de nya Gysingeborna med omgivningarna. Eritreanerna Hagos Garziher, Idris Abubaker och Michael Mehari, alla i 20-årsåldern, uttryckte tacksamhet över att ha fått komma till Gysinge. Nu vill de studera och jobba.

– Men först vill jag lära mig svenska, sa Michael Mehari.

Mer läsning

Annons