Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De får Marcus minnesstipendier

/
  • Stipendiaterna Haidi Schulze och Emilia Lundgren tillsammans med Oddvar och Ewa-Britt Gabrielsen. FOTO: Lars Wigert

SANDVIKEN För ett år sedan sparkades Marcus Gabrielsen ihjäl. I går delade hans föräldrar för andra gången ut minnesstipendier till avgångselever på Bessemergymnasiets hotell- och restaurangprogram i Sandviken.

Annons

Emilia Lundgren var en av stipendiaterna.
- Jag känner mig så hedrad! Att få ta emot ett sådant pris av Marcus Gabrielsens föräldrar. Det känns nästan lite dumt, som om han borde ha haft det, sa hon efter att ha tackat Ewa-Britt och Oddvar Gabrielsen en andra gång.
Femte maj i fjol misshandlades Marcus Gabrielsen så brutalt på Kungsgatan i Stockholm, att han senare avled av skadorna.
Tiden som följt därefter har hans föräldrar engagerat sig hårt för att rikta allas blickar mot det meningslösa våldet.
Ett sätt är genom instiftandet av ett stipendium.
Marcus Gabrielsen gick ut hotell- och restaurangprogrammet i Sandviken 1993.
- Han brann för kockyrket, säger Ewa-Britt Gabrielsen. Tanken dök upp att vi borde göra något för hotell- och restaurangeleverna. Så vi ringde en av hans gamla lärare och fick positiv respons.
Resultatet blev ett konto, där släkt och vänner till familjen satt in pengar, exempelvis på Marcus Gabrielsens födelsedag. Pengar som sedan går till elever som ställer upp för varandra, så som goda kamrater gör.
- Högsta betyg blir eleverna prisade för ändå. Vi vill lyfta fram andra kritierier, som att lägga sitt hjärta i det man gör och sträva i sin yrkesroll, säger Ewa-Britt Gabrielsen.

Förutom en bekräftelse på goda gärningar, hoppas paret Gabrielsen att stipendiet ska fungera som en väckarklocka.
- Vi vill nå ut med budskapet att våld kan bekämpas genom att vi bryr oss om varandra och genom att vi vågar stå emot grupptryck, säger Oddvar Gabrielsen.
Totalt fick fyra personer dela på 2000 kronor. Förutom Emilia Lundgren var det Haidi Schulze, Malin Hedberg och Johan Bjurström.

Bonusstipendiater blev Emelie Östergren, Karoline Forsmark, Wisanu Sakul, Anders Larsson och Johan Parling. De fick tillsammans dela på tusen kronor för att de anordnade julbord åt Gävles hemlösa i vintras.

Maria Carlsson
026-15 96 25
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons