Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Den som säger att vargen är farlig för människan förlorar sin trovärdighet"

/
  • Florent Marcellesi, blivande Europaparlamentariker för spanska miljöpartiet.

Landet med Västeuropas största vargpopulation, Spanien, har också sin vargdebatt. Men någon utbredd rädsla för vargen finns inte, enligt den blivande EU-parlamentarikern Florent Marcellesi från det spanska miljöpartiet.
– Den som säger att vargen är farlig för människan förlorar sin trovärdighet, säger han.

Annons

Runt 2 000 vargar lever i Spanien. Det gör landet till det vargrikaste i Västeuropa. Och även där förs en debatt om vargens vara eller inte vara, en debatt som på flera punkter liknar den svenska.

– Det är en polariserad debatt där människor är för eller emot vargen. Vi har ingen rationell diskussion om vargen. Frågan är väldigt känsloladdad, säger Florent Marcellesi.

Som miljöpartist kämpar Marcellesi för att vargen ska kunna överleva långsiktigt i Spanien men hans kortsiktiga önskan är att debatten ska tas ner från dagens höga tonläge till en mer sansad nivå.

– Vi måste sätta oss ner och prata med varandra om problemen, annars kan vi aldrig lösa dem.

GD träffar Florent Marcellesi på hans arbetsrum i Europaparlamentet i Strasbourg. Än så länge är han assistent till parlamentarikern Jordi Sebastià men de båda delar platsen i parlamentet och därför tar Marcellesi över mandatet i oktober 2016.

Vargfrågan kan kännas avlägsen i stadsmiljön i Strasbourg men ändå är det i hög grad hit som både vargförespråkare och vargmotståndare riktar sina blickar, inte specifikt till parlamentet men till EU som organisation. Vargen finns upptagen i EU:s art- och habitatsdirektiv som "strikt skyddad", något som medlemsländerna har att förhålla sig till när de utvecklar sin viltförvaltningspolitik.

Bland annat har EU-kommissionen hotat med att dra Sverige inför domstol för licensjakten på varg.

– De som vill ha vargen kvar sätter sitt hopp till EU, så är det i Spanien också. Samtidigt klagar bönderna på att EU försöker styra över nåt de inte har med att göra, säger Florent Marcellesi.

Den iberiska vargen är aningen mindre än den skandinaviska och finns framför allt i centrala och norra Spanien. Hur vargen förvaltas skiljer sig åt mellan olika delar av landet. I många fall handlar det om relativt tätbefolkade områden, vilket skapar konflikt mellan människa och varg. Florent Marcellesi berättar om ett par fall där politiska församlingar lokalt och regionalt tagit beslut att ge vissa områden status som vargfria zoner.

– Det är politiker från både höger och vänster som tagit sådana beslut med stöd av bönderna. Det är ett klart brott mot lagen men de har gjort det ändå, säger han.

Vargkonflikten i Spanien handlar i grova drag om att ekonomiska, kulturella och miljömässiga intressen ställs mot varandra. Vargen tar tamdjur precis som den gör i Sverige. Det har retat upp många bönder i vargtäta områden. Samtidigt menar vargförespråkarna att vargen har lika stor rätt att ta plats som människan i de områden där den funnits historiskt. Så långt liknar debatten i Spanien den svenska. I Spanien finns dock ingen konflikt med jägarkåren som i Sverige eftersom den spanska vargen inte konkurrerar om bytesdjur på samma sätt.

Enligt Florent Marcellesi finns det heller ingen utbredd rädsla för att vargen kan vara farlig för människan.

– Den som säger att vargen är farlig för människan förlorar sin trovärdighet. Alla vet att det inte är så, säger han.

Mer läsning

Annons