Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elever fixade rekord

/
  • Maja Fagerström, Anastasia Novikova, Isabelle Persson, Emma Frisk och Frida Olofsson engagerade sina klasskompisar till att få in 23 500 kronor i Operation dagsverk.

Operation dagsverk är ett årligen återkommande projekt i landet. När det var dags för årets insamling slog eleverna på Jernvallsskolan rekord och fick 22 750 kronor mer än förra året.

Annons

Förra veckan var det dags för årets nationella insamling, Operation dagsverk. Jernvallsskolans högstadieelever samlade in mer pengar än de någonsin har gjort.

Receptet var engagemang från ett fåtal som inspirerade flera.

Eleverna Maja Fagerström, Frida Olofsson, Anastasia Novikova, Isabelle Persson och Emma Frisk fick möjlighet att åka på en konferens i Stockholm och där vaknade engagemanget, som de sedan tog med sig hem till Sandviken.

– Vi hade en temadag då vi berättade om Operation dagsverk. Vi tänkte att om eleverna visste vad pengarna gick till skulle de kanske engagera sig mer, säger Maja Fagerström, som går i 9b.

Sammanlagt samlade eleverna ihop 23 500 kronor, som kan jämföras med de 750 kronor som samlades in förra året. Årets insamling går till rent vatten, toaletter och skola i Moçambique. och enbart rent vatten är något som behövs, det menar Anastasia Novikova.

– Fler barn dör av orent vatten än det gör av krig, säger hon.

Men när de 23 500 kronorna som eleverna samlat in kommer fram till sin slutdestination har värdet stigit avsevärt.

– Värdet ökar med cirka 25 gånger och som exempel kan man säga att en hel skolklass får nya bänkar för 890 kronor, säger Mona Sörlien.

Mer läsning

Annons