Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En film om verkligheten

HOFORS Livsval är det stora ämnet i Beata Konars långfilmsdokumentär "Mer än bara en Svensson". Filmen visas i samband med filmfestivalen om makt och rättvisa på Folkets hus i Hofors i kväll.

Annons
I filmen får vi möta två barndomsvänner som går helt skilda livsvägar. Den ena väljer storstadslivet medan den andra bosätter sig i Storvik, bildar familj och tar dagen som den kommer.
Regissören Beata Konar har under fem år följt barndomsvännen Lotta i sin vardag, ett liv som utifrån sett är det typiska svenssonlivet med hus, familj, hund och bil.

I filmen vill hon uppmärksamma den vanliga människan utan att någon behöver exploateras i extrema sammanhang för att få vara med på bild. Hon ger som exempel de otaliga "gör-om-mig-program" som går på TV.
- När jag har jobbat har jag reagerat starkt på dokusåpor där vanliga människor skildras i extrema situationer. Det verkar finnas en rädsla för vardagen, säger hon.
Hon tycker att man i samhället kan märka av tendenser till flykt från verkligheten.
Vi får aldrig vara nöjda med oss själva utan vi ska hela tiden utvecklas, säger hon.

Därför har hon valt Lotta som huvudperson, för att ge en motbild till de filmer och bilder i medier som handlar om verklighetsflykt.
Med filmen vill Beata Konar att alla ska få upp ögonen för hur verkligheten faktiskt ser ut och att man ska reagera utifrån hur man lever sitt eget liv. Hon vill ge möjlighet till identifikation.
Filmen handlar om livet och allt som människor kan känna igen sig i. Budskapet är att man vet inte vem man är eller hur man kommer att reagera i en situation förrän man hamnar i den situationen, säger hon.
Klockan sju i kväll visas filmen på Folkets hus i Hofors.

Anna Molin, praktikant

Mer läsning

Annons