Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färdtjänst kan räddas - på busstrafikens bekostnad

SANDVIKEN Busstrafiken kan bli lidande när politikerna försöker rädda färdtjänsten.
Planerade förbättringar uteblir, både när det gäller linjetrafik, skolskjutsar och flextrafik.

Annons
Kommunfullmäktige har bestämt att kostnaderna för färdtjänst ska minskas med två miljoner kronor. Därför tog tjänstemännen på tillväxtkontorets kommunikationsenhet i höstas fram ett förslag på hur det skulle göras. Men när tillväxtnämndens politiker fick se förslaget tyckte de att konsekvenserna blev för allvarliga.
Tjänstemännen fick i uppdrag att se om man kunde ta pengar från någon annan del av verksamheten.
Nu har svaret kommit:
Om besparingarna genomförs "kommer Tillväxtkontoret inte kunna genomföra några ytterligare tilltänkta förbättringar av busslinjetrafiken. Dessutom försvinner marginalerna för dispenser och eventuella individuella beslut inom skolskjutsverksamheten. Vidare kommer det inte att finnas utrymme för utökad Flextrafik i tätorten och resor till Sjösunda under sommaren.
Vi kommer heller inte att kunna avsätta tilltänkta medel för att uppnå kommunplanens mål om att förbättra möjligheterna för personer med funktionshinder att resa kollektivt" skriver tillväxtcheferna i sitt svar till politikerna.

I flera frågor har tjänstemän och politiker kommit med olika förslag. Det gäller till exempel om det ska kosta 90 eller 105 kronor att åka utanför kommunen. Dessutom ska det utredas om resa till daglig verksamhet ska betraktas som färdtjänst, arbetsresa eller verksamhetsresa, samt om barn och ungdomar ska ha en särskild färdtjänsttaxa.
Frågan avgörs av tillväxtnämnden den 5 april.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons