Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Färre lärare, fler bussar

/
  • Torbjörn Georgsson är orolig för hur personalneddragningarna på Kungsgårdens skola ska slå. Hans dotter Ella Georgsson går på sexårsverksamheten. Foto: Leif Jäderberg

KUNGSGÅRDEN När kommunen skär ner på skolpersonalen tvingas Kungsgårdens skola att lägga om elevernas scheman och sätta in extra skolskjutsar.
- Det kan inte vara vettigt att satsa på bussar framför pedagogiken. I slutändan måste det bli precis lika dyrt, säger Torbjörn Georgsson, en av många upprörda föräldrar.

Annons
Efter skoldagarna på sexårsverksamheten i Kungsgården vistas Ella Georgsson på fritids. I väntan på att hennes föräldrar ska sluta jobba så springer hon omkring på skolgården och leker. Gungorna hör till favoriterna.

Före jul såg dagarna helt annorlunda ut för Ella Georgsson. Då hade hon något som kallades för samlad skoldag och som innebar att alla barn började och slutade samtidigt, och att fritids, förskola och grundskola samarbetade.
- Barnen fick lära sig saker med hjälp av lek. Ella tyckte att det var jätteroligt. Det blev som en försmak på den riktiga skolan. Fritids är mer bara som en förvaring, säger hennes pappa Torbjörn Georgsson.
När närmare 50 tjänster ska bort inom grundskolan i kommunen så har Kungsgårdens skola inte längre personalkapacitet att fortsätta med de samlade skoldagarna. Dagarna slopades efter jul, och som en följd lades också elevernas scheman om. Nu slutar alla olika tider.

Det gör att två avgångar med skolskjuts per dag inte längre räcker, utan skolan tvingas anlita ett taxibolag. Det blir i längden dyrare än att göra en långsiktig upphandling av en ny skolbuss, som skulle kosta skattebetalarna ungefär 300 000 kronor per år.
Den extrainsatta skolskjutsen äter därmed upp de pengar som kommunen sparar på att ta bort 1,3 tjänster från Kungsgårdens skola, då en tjänst kostar runt 400 000 kronor.
- Kommunen har skött det här riktigt klantigt. Personalen behövs på skolan. För de elever som har lätt för sig går det kanske bra. Det är de med särskilda behov som drabbas värst, säger Torbjörn Georgsson.
Skolans föräldraråd har skrivit protestbrev till politikerna.
- Lägg pengarna på barnen, inte på bussarna! Återinför de samlade skoldagarna! kräver de.

Skolans rektor Jennika Pettersson säger att man har försökt med alla lösningar, men att det enda sättet att klara personalneddragningarna är att sätta in en extra buss.
Kunskapsnämndens ordförande Klas Palmér, s, medger att den tänkta besparingen faktiskt ser ut att bli en fördyring.
- Jag har aldrig varit med om sådana här stora förändringar mitt under ett läsår. Alla skolor i kommunen berörs och det är svårt att få grepp om hur varje enskild besparing slår. I Kungsgårdens fall kanske det visar sig att det blev en fördyring. Då får vi fundera över hur smart det var, och titta på vad vi ska göra, säger han.

Mer läsning

Annons