Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler utländska inslag i framtiden under nationaldagen

/

Trots protester ska de utländska inslagen under firandet av nationaldagen i Sandviken få ännu mer utrymme i framtiden.

Annons

– Ungefär 25 procent av programtiden ska bestå av musik med influenser utifrån, säger Odd Westby, informationsansvarig på Sandvikens kommun.

När Sandvikens kommun meddelat att arabisk och kurdisk musik skulle spelas 6 juni i Stadsparken bildades facebookgruppen "Bort med arabisk musik från Sandvikens nationaldagsfirande". Senare byttes namnet till "För ett helsvenskt nationaldagsfirande 2011".

Antalet medlemmar växte lavinartar och i dag vid klockan 14 var de 2 375 stycken.

Under årets firande spelades det musik i sammanlagt tre timmar. Av dessa tre timmar bestod 25 minuter av arabisk och kurdisk musik.

Kommunen har gjort en enkätundersökning både på hemsidan och på plats under firandet för att ta reda på vilken slags musik invånarna i Sandviken föredrar.

– Sammanställningen visar att ungefär 25 procent av önskemålen består av musik med influenser utifrån, säger Odd Westby.

Och därför kommer de utländska inslagen få just den andelen av tiden i framtiden. Men om inslagen breddas till att innefattas av också annan musik än arabisk och kurdisk kan inte Odd Westby svara på.

– Vilken slags musik det blir är beroende av vilka kulturinslag som skapas i Sandviken, det vill säga vilken musik som utövas här.

Mer läsning

Annons