Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flera åsikter om Kungsbergets satsning

/
  • Det var en snörik premiär i Kungsbergets backar i mitten av december.Skidorten vill utvecklas, men stöter på en del påtryckningar från Handikapprådet och Trafikverket. Arkivbild

Det har kommit in flera synpunkter på detaljplanen i Kungsberget.

Bland annat att det behövs bättre kollektivtrafik och hur anläggning ska handikappanpassas.

Annons

Kungsberget utvidgar med hotell, flera restauranger och lägenheter. Målet är att bli en välbesökt skidort i Gästrikland.

Just nu ligger en detaljplan ute på granskning och både Trafikverket, Gästrike Återvinnare och det kommunala handikapprådet har kommit in med synpunkter.

Trafikverket poängterar att exploateringen av området kommer innebära mer trafik och därmed bör kommunen och Kungsbergets skidanläggning titta närmare på hur det kollektiva resandet ska öka. Men även vilka problem som kan uppstå och hur de ska åtgärdas i takt med att anläggningen växer.

En förutsättning är det ska vara attraktivt att åka kollektivt, därför bör standarden på busshållsplatserna vid Kungsberget förbättras.

Trafikverket hänvisar till ett samarbetsprojekt mellan Vägverket Region Mitt, Region Dalarna och Idre Fjäll. Där fick fyra familjer från Stockholm testa att åka kollektivt till Idre fjäll istället för att ta bilen. För att öka komforten hanterades bagaget av Idre Fjäll.

Kommunens handikappråd påpekar bland annat att det ska finns tillräckligt med handikappanpassade parkeringsplatser inom hotellområdet och lekplatser och toaletter ska vara tillgänglighetsanpassade. Vidare att vägarna ska vara körbara så att utryckningsfordon, servicefordon och färdtjänsttransporter har lätt att komma fram inom området.

Mer läsning

Annons