Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förkylning var lungcancer

SANDVIKEN En läkare vid en hälsocentral i Sandviken har anmälts till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

En 73-årig man kom till läkaren i februari förra året efter en längre tids förkylning. Mannen fick först olika mediciner. De gav dock ingen lindring utan mannen blev allt sämre och fick svårt att äta och svälja.

I början av juni fick han akut åka in till länssjukhuset då läkaren befarade en ny stroke. I samband med att mannen var inlagd under några dagar togs en lungröntgen. Den visade på förändringar. Men först i mitten av juli fick mannen kallelse till en ny lungröntgen och samtidigt fick han åka in för en gastroskopiundersökning. Vid en förnyad lungröntgen konstaterades att mannen hade lungcancer.

Strålbehandling sattes in och tumören krympte. Men när mannen gavs cellgiftsbehandling orkade inte kroppen mer och mannen avled i september förra året.
Mannens hustru, som anmält läkaren vid hälsocentralen, vill ifrågasätta läkarens arbete. Redan de symptom som mannen visade vid sitt första besök kunde tyda på en lungcancer.
Ändå dröjde det fem månader innan cancern konstaterades och även om han fick den bästa hjälp på lungkliniken sattes hjälpen in för sent. Det innebar att mannen fick ett onödigt svårt lidande då han hade stora svårigheter att äta och andas under flera månader.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons