Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Full fart mot Femundlöpet

/
  • Full fart genom skogen. Det går fort när Anders Selin och hans Alaska husky är ute på ett träningsvarv i Järboskogarna. Foto: Gun Wigh

JÄRBO Det finns 18 Alaska husky hemma på gården hos Anders Selin i Järbo.
Åtta av hundarna ska tillsammans med Anders resa till norska Röros i februari för att vara med i Femundlöpet. Det är världens största slädhundstävling och den sträcker sig över 43 mil.

Annons
- Uppskattningsvis brukar vinnaren klara de 43 milen på två dygn, förklarar Anders Selin.
- Våra hundar älskar att vara ute i skog och mark och att få springa långa distanser.
För Anders blir det fjärde gången han och hans hundar ställer upp. Tidigare har sträckan bara varit 30 mil, men det är långloppen som är de verkliga utmaningarna.

För att få den perfekta slädhunden har Anders Selin inte en renodlad Alaska husky. Det finns både lite pointer och grönlandshund i hans slädhundar.
- Ju mer renodlad en hund blir ju långsammare blir den, förklarar Selin.
Hur gör man för att träna 18 löpvilliga tävlingshundar?
- Oftast tränar jag med en vanlig vagn, men blir det ett riktigt långpass över några mil har jag en gammal bil som hundarna spänns framför. Sedan är det bara att puttra iväg på småvägarna i Järbo.
Nu har Anders vid några tillfällen blivit stoppade av personer som inte gillar att han har hundarna framför sin gamla bil.
- Men det är helt lagligt, förklarar Anders.
- Däremot är det förbjudet att träna en lös hund som springer bredvid en bil eller att ha hundarna kopplade efter bilen. Blir det någon skavank på hunden får den åka bredvid mig. Dessutom är det hela tiden hundarna som avgör tempot.

Det är en rationell träning som behövs för att hundarna ska komma i tävlingsmässig form. Receptet brukar vara två dagars träning och en vilodag.
- Dessutom är det en varierande träning från sprinterdistanser på sex kilometer till långlöp på flera mil, förklarar Selin.
För Anders Selins del började det hela för tio år sedan. Han köpte en sibirian huskey och fick uppleva härliga åkturer med skidor.
- Sedan har det bara rullat på och nu tar hundarna en stor del av fritiden.

Men att hålla 18 tävlingshundar i trim måste väl kosta en hel del?
- Enbart hundfoder går på 3000 kronor i månaden. Hundarna på den här nivån måste ha bra mat och det får de. I och med den hårda träningen förbränner de otroligt med kalorier. Det kan handla om närmare 10 000 kalorier per dag, förklarar Anders.
Hur lång återhämtning har hundarna efter 20 mil i tävlingsspåret?
- Återhämtningen är snabb och de klarar av att springa 20 mil till dagen efter.

Efter tävlingen i Röros blir det några veckors vila innan det blir dags för nästa utmaning.
- Då bär det av till Alta i nord-Norge. Där ska vi vara med i en tävling som är 50 mil lång. Om jag nu får råd. Att vara med i den tävlingen kostar ungefär 20 000 kronor med resa, kost och logi.
I nuläget saknar Anders Selin sponsorer, men det finns fortfarande några veckor att få tag på intressenter.

Förutom Anders Selin finns det en till i Gästrikland som satsar på slädhundar.

Jörgen Larsson
026-159622
jorgen.larsson@gd.se

Mer läsning

Annons