Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

GästrikeKonst allt större

SANDVIKEN På bara fyra år har GästrikeKonst vuxit ut till en gigantisk träffpunkt för alla konstälskare i främst västra Gästrikland.

Annons
I år kommer 46 konstnärer att ställa ut sina alster på 23 olika platser inom Sandviken, Ockelbo och Hofors kommuner. Det är rekord eftersom det är fem fler konstnärer än i fjol.
- Det känns otroligt roligt att vi får ett sådant gensvar, säger Ingrid Palm, en av dem som håller i trådarna kring arrangemanget.

Precis som tidigare år öppnas GästrikeKonst på långfredagen i Brukshotellet i Högbo av Carl Adolf Murray, 92 år, men fortfarande lika alert som i fornstora dagar. Tidigare premiärtalare har varit Inga Hagström, Bernt-Olov Andersson och Lars Krantz.
- Det blir också flera intressanta platser på rundturen i år, fortsätter Ingrid Palm. Gysinge kommer med för första gången med konstnär i Bagarstugan och fotografiutställning i Matboden.
Esa Toivonen och Per Renström samsas om utrymmet i Malmgården, Sandvikens första riktiga konsthall vid Hyttgatan.
- Lokalen skulle ändå stå tom under påsken och det var inga problem att få använda den, säger Ingrid Palm.
Ovansjö kyrka öppnar också dörrarna för konsten. Här ska Sandvikssonen och saxofonisten Jonken Jonsson spela för besökarna någon dag.
En nyhet för i år är att Högbo kommer att servera Högbobordet med speciella läckerheter från Bruket som funnits i 400 år.
I fjol besöktes GästrikeKonst av närmare 20 000 besökare under de fyra dagarna. Med bra väder hoppas arrangörerna att den siffran ska slås.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons