Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Giftig rök när billackering brann

/
  • Svart, giftig rök spreds vid branden i billackeringen i Sandviken. Det fanns även gastuber i hallen, men dessa hann räddningstjänsten få ut i tid. Foto: GUN WIGH

SANDVIKEN Klockan 19.10 gick larmet om att Sandvikens Billackering stod i brand.
Giftig rök spreds till en början innan brandmännen fick kontroll över situationen.

Annons

Branden startade i den vänstra delen av den stora billackeringshallen. I den högra delen fanns flera gastuber vilket gjorde räddningsledaren Håkan Andersson orolig i inledningsskedet.
- Men vi hann få ut tuberna innan de hann bli för varma, säger han.

När Räddningstjänsten kom fram spred sig svart och giftig rök från den vänstra delen av byggnaden. Dessutom var hela hallen rökfylld.
- Det såg illa ut till en början. Men genom att spruta in vatten hann vi kyla ned byggnaden vilket gjorde att elden inte spred sig, konstaterar Håkan Andersson
I hallen fanns ett tjugotal bilar som skulle lackeras.
Brandmännen kunde få de flesta av bilarna ut på gårdsplanen och därmed rädda dem från röken.
- Vi kunde röksanera en del av dem. Men det har nog förstörts värden för hundratusentals kronor här i kväll, säger Håkan Andersson.
Hans Murberg som jobbar på Sandvikens Billackering fick höra om branden av en arbetskamrat och åkte genast dit för att följa händelseutvecklingen.
Nu ska vi se till att köra iväg bilarna och ställa dem under tak så att de inte förstörs mer av fukt under natten, säger han.
Många Sandviksbor trotsade kylan och stod huttrande och följde branden utanför de avspärrningar som satts upp. För att få ut röken blev brandmännen tvungna att såga upp taket på billackeringsfirman.
Sammanlagt fick femton brandmän från Sandviken, Gävle och Storvik jobba för att få kontroll över eldsvådan. För sju år sedan brann restaurangskolan som ligger granne med billackeringsfirman. Den branden var anlagd.
Vad som orsakade gårdagens brand är ännu oklart. Polisen kommer att inleda en teknisk undersökning i dag. I går kväll fanns det en misstanke om allmänfarlig vårdslöshet enligt polisens vakthavande befäl.
- En sådan här brand ska inte starta om man har vidtagit de säkerhetsåtgärder som krävs. Om undersökningen skulle visa annorlunda avskrivs så klart brottsmisstanken.
På Sandvikens Billackering är man totalt ovetande om vad som kan ha startat branden.
- Vi har svetsar men de finns i en annan del av byggnaden än där det brann. Kanske är det något som har självantänt, säger Hans Murberg.
Han tror inte att branden var anlagd.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons