Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gränspolis stoppade buss från Sandviken

SANDVIKEN Resekompani AB från Sandviken har hamnat mitt i en utredning om människohandel.
- Det är befängt att tro att vi skulle befatta oss med människohandel. Det kommer visa sig att polisen har fel, säger bussbolagets ägare Tomas Roslund.

Annons
I går stoppade den finländska polisen en buss med fyra män och 48 kvinnor från Georgien. Männen är nu misstänkta för människohandel, enligt SVT:s rapport.

Kvinnorna hade alla visum från svenska ambassaden i Moskva.
- Våra turistresor har blandats ihop med den faktiska människohandel som förekommer från länder som Makedonien. Det här handlar om Georgiska småentreprenörer som samlat ihop pengar till att åka på sin första utlandsresa, säger Tomas Roslund.

Kvinnornas resrutt börjar i Georgiens huvudstad Tblisi. Efter ett stopp i Moskva, där de får visum till Sverige, fortsätter resan mot Finland.
- Efter det tar de färjan över till Stockholm och sen fortsätter resan ner mot Wien, Berlin och Italien. För kvinnornas del handlar det dels om en turistresa och dels om en shoppingresa, säger han.

De köper på sig varor i länderna de besöker som de sedan säljer hemma i Georgien.
Men den här gången stoppades bussen i Finland av gränspolisen.
De georgiska männen och kvinnorna befinner sig nu i en flyktingförläggning i Finland.

Svensk polis har kopplats in för att utreda om det rör sig om människohandel eller inte, enligt Rapport.
- Polisen tyckte att det var suspekt med så många kvinnor i en buss. Därför slog de till mot bussen i den kampanj de bedriver mot trafficking.

- Men det är ju befängt att tro att vi skulle vara inblandade i något sådant. Vi skulle aldrig överhuvudtaget befatta oss med något sådant. Det kommer så klart att visa sig att polisen har fel, säger Tomas Roslund.

Daniel Siksjö
026-15 96 30
daniel.siksjo@gd.se

Mer läsning

Annons