Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gruvorder på en miljard till Sandvik

Sandvik Mining har fått order på materialhanteringssystem från gruvor i Australien och Sydamerika värda över 950 miljoner kronor.

Men konjunkturläget är fortfarande kärvt, enligt Sandviks IR-chef Magnus Larsson.

AnnonsI Australien avser kontrakten konstruktion och leverans av materialhanteringsutrustning för järnmalm med en kapacitet på mer än 11 500 ton per timme.
Leveranser påbörjas 2013 och pågår till och med 2015. Systemen tillverkas till övervägande del lokalt och regionalt i Australien och Sydamerika.
Vilka kunderna är har inte offentliggjorts.

I december kunde affärsområde Sandvik Mining meddela att man fått en annan stor beställning på materialhanteringssystem. Den gången var det sydafrikanska Sasol Mining som lagt en order värd cirka 650 miljoner kronor.

Men någon ljusning på gruvsidan handlar det dock inte om. Konjunkturläget är fortfarande kärvt, enligt Magnus Larsson, som är chef över Sandviks kontakter med aktiemarknaden.
– Det här är snarare frukten av många och långa anbudsdiskussioner och förhandlingar. Icke desto mindre är vi naturligtvis glada över de här orderna, säger han.

Den internationella gruvindustrin har upplevt ett uppsving under många år, med undantag för finanskrisen 2008-2009, men under det andra halvåret 2012 tog det tvärstopp. Det gör att Sandvik Mining nu äter på orderstocken, enligt Magnus Larsson.
Att de senaste storaffärerna som Sandvik offentliggjort är gruvaffärer har också att göra med att affärer inom den sektorn till sin natur är stora.

Så här kommenterar chefen för Sandvik Mining, Gary Hughes, orderna från Sydamerika och Australien:
– Systemens storlek, komplexitet och imponerande prestanda visar Sandvik Minings förmåga att leverera högteknologiska lösningar för kontinuerlig gruvdrift och materialhanteringssystem.

Mer läsning

Annons