Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gysingebroarna kan bli byggnadsminne

/
  • Det finns bara tre andra broar i Sverige som är byggda med en liknande konstruktion.

Framtiden för de så kallade Gysingebroarna har länge varit oviss. Men nu vill länsstyrelsen ta reda på om de kan bevaras genom att bli ett statligt byggnadsminne.

Annons

Broarna ägs av Fortifikationsverket som vill riva dem om ingen annan är redo att ta över ansvaret. De berörda kommunerna vill inte ta över ansvaret och menar att det är en statlig angelägenhet.

Under sommaren 2012 lät länsstyrelsen göra en bedömning av vad det skulle kosta att bevara broarna. Det landade i tre förslag med varsin prislapp. Dyrast beräknades en ommålning bli med en kostnad på 26 miljoner kronor. Ett annat förslag som var mer prisvärt var en upprustning av själva konstruktionen för 1,8 miljoner kronor.

Sandvikens kommundirektör, Ann-Katrin Sundelius, har tidigare sagt att kommunen kan tänka sig att vara behjälplig med underhåll om Gävle också är det. Men eftersom det inte finns någon som vill ta på sig det ansvaret lever broarna farligt.

Nu vill dock länsstyrelsen att Riksantikvarieämbetet utreder om broarna kan skyddas som statligt byggnadsminne.

I ett pressmeddelande skriver myndigheten att det enbart finns tre andra broar i Sverige som är byggda med en liknande konstruktion och att de därför tillhör en viktig epok av svensk byggnadshistoria.

Mer läsning

Annons