Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Här ska alla ha råd att bo

/
  • Kiosken blir kvar, resten av husen i kvarteret ska  rivas och ge plats åt nya bostäder. Byggstart är planerad till nästa år. Foto: Stefan Estassy

SANDVIKEN Redan nästa vår kan bygget av Sandvikens nya centrala bostadsområde börja.
Totalt 120 lägenheter, radhus och punkthus planeras i kvarteren mellan kanalen, Barrsätragatan och Torggatan. En del blir troligen 55+boende.

Annons

Som Gefle Dagblad berättade i september förra året pågår planeringen av ett nytt bostadsområde i kvarteren Dalkarlen och Tapetseraren för fullt.

Nu har bygg- och miljökontoret gjort en färdig skiss över hur man tänker sig området. Skisserna skickas just nu runt inom kommunens förvaltningar. Nästa steg är en utställning så att allmänheten kan tycka till om planerna.
På de detaljerade ritningarna är tre- och fyravåningshus med lägenheter inritade längs Barrsätragatan, från Kanalkiosken upp till Norra Götgatan. Där tar lägre byggnader över in mot korsningen med Köpmangatan.

Kvarteren runt Kanalgränd ska rivas och ersättas med småhus. Kanalgränd förlängs genom att den gamla Kyssbron återuppstår.
Det innebär att en gång och cykelväg leder från Kanalgränd rakt fram till Parkbadets entré.
Än så länge finns det utrymme för ändringar i planerna. Bland annat är det inte bestämt hur fördelningen ska vara mellan hyres- och bostadsrätter, små och stora lägenheter och så vidare.

- Finns det efterfrågan på väldigt mycket bostadsrätter är det vad vi ska erbjuda. Sedan kan det blir ett 55+boende utefter Barrsätragatan, men det är inte bestämt. Det här kvarteret ska vara för alla, med mindre lägenheter för de yngre, och större lägenheter för de som vill sälja huset och ha ett cityboende. Men det får inte bli för dyrt. Vi vet av erfarenhet att det inte finns utrymme för lyxboende i Sandviken, säger planingenjör Monica Lindström på stadsarkitektavdelningen.
För att ge plats åt det nya måste flera hus i området rivas. Men inte alla.
Fyra hus blir kvar, enligt de nuvarande planerna.
Det är Källarbanken där Kanalkiosken i dag finns, orkesterföreningens hus i korsningen Götgatan-Barrsätragatan, en äldre villa på Götgatan samt fastigheten med lägenheter mot Kanalen.

Sandvikenhus kommer att bygga en del av husen. Resten kommer att byggas av externa entreprenörer.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons