Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Indragna bidrag slutet för Europahuset?

SANDVIKEN Europahuset kan få svårt att överleva om landstinget drar in sitt stöd.Det tror Anette Wiktorsson, kommunalråd i Sandviken och Europahusets ordförande. - Risken är väl att kliver en av så kliver alla av, säger hon.

Annons
Europahuset lever i dag på bidrag från Sandvikens kommun, landstinget och länsstyrelsen.
Sandvikens kommun har, som Gefle Dagblad berättade i december, bestämt sig för att sluta ge bidrag till Europahuset nästa år.
Nu verkar det som att även landstinget kommer att dra in sitt bidrag. De har ett sparbeting på 20 miljoner inför nästa år.
Kvar står länsstyrelsen som ensam bidragsgivare.
Både landstinget och länsstyrelsen har gett 400 000 kronor om året till Europahuset. Sandvikens kommun har bidragit med 200 000.
Om de tre bidragsgivarna hoppar av är det svårt att hitta nya. Enligt Anette Wiktorsson är staten inte längre något klart alternativ.
- Vi trodde kanske mer på den möjligheten för ett halvår sedan. Vi hade lite kontakter. Tyvärr var den kontakten via Anna Lindh. Det var förra ordföranden Inga Hagström som hade kontakt med henne, säger hon.

Europahuset har som mål att informera om EU och öka förståelsen för andra inom det europeiska samarbetet. Arbetet är uttalat inriktat mot ungdomar och människor som arbetar med ungdomar. Till exempel är Europahuset en av huvudarrangörerna av en utbildningsdag för lärare den 4 februari. Europahuset i Sandviken är det enda i Sverige. Anledningen till att Sandvikens kommun inte längre vill betala för verksamheten är enligt kommunalrådet Stefan Hedin att inte bara en kommun av 290 ska betala för något som rör alla.

Magnus Lundquist
026-27 75 98
magnus.lundquist@gd.seMer läsning

Annons