Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen överraskad på jour i Sandviken

/
  • Personalen på familjeläkarjouren i Sandviken frågasätter vad en nedläggning innebär för patienterna. � Det blir fjärde gången som mina medarbetare får uppleva en förändring på det här sättet. Ändå känns det rimligt att fokusera på den verksamhet som sker på dagtid, säger Ankie Olsson, verksamhetschef för primärvården i Gästrikland. Foto: LEIF JÄDERBERG

SANDVIKEN Förslaget att lägga ner familjeläkarjouren i Sandviken tas emot med jämnmod av personalen.
- Vi har känt det på oss under en lång tid, säger sjuksköterskan Sonja Lindberg.

Annons
Mycket har hänt under de senaste åren. Familjeläkarjouren har stängt på natten, sjukvårdsrådgivningen har flyttat till Bollnäs och familjeläkarjouren på Gävle sjukhus har tagits bort.
I går föreslog en oenig landstingsstyrelse att familjeläkarjouren i Sandviken ska stängas.
- Det blir fjärde gången som mina medarbetare får uppleva en förändring på det här sättet. Ändå känns det rimligt att fokusera på den verksamhet som sker på dagtid, säger Ankie Olsson, verksamhetschef för primärvården i Gästrikland.

Familjeläkarjouren är öppen 17-23 på vardagar och 8-23 på helger. Under varje arbetspass jobbar en läkare, en sjuksköterska och en undersköterska.
- På vardagar kommer åtta-nio patienter och på helgerna uppemot 30. Min bedömning är att 10-15 procent av patienterna skulle kunna vänta till dagen därpå, säger Ankie Olsson.
I går jobbade undersköterskan Chatarina Resare, sjuksköterskan Sonja Lindberg och läkaren Monica Lindh. Ingen var speciellt överraskad över landstingsledningens förslag.
- Förr eller senare hade det nog blivit så ändå, i längden tror jag inte att man kan ha öppet på två ställen. Här ute är det ganska lugnt jämfört med akuten i Gävle, säger Chatarina Resare som har erfarenhet från båda ställena.
- Men man funderar hur det kommer att bli för patienterna. Men om bemanningen blir bra kan det nog vara en bra lösning. Ändå känns det lite vemodigt, säger Sonja Lindberg.
- Det är ju inte så att patienter kommer att dö för att de måste åka två mil extra in till Gävle. Men visst kan väntetiderna bli längre och om färre övervakar patienterna finns risk att den medicinska säkerheten försämras, säger Monica Lindh.
På sammanträdet i februari ska landstingsfullmäktige ta ställning till förslaget. Om familjeläkarjouren i Sandviken stängs kommer personalen att erbjudas jobb i Gävle istället.

Erik Wikström

Mer läsning

Annons