Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Isberg i hetluften

/
  • Göran Isberg blev skolchef i Sandviken i augusti i fjol. Nu har han hamnat i hetluften efter att ha skrivit en debattartikel i DN med 197 andra skolchefer.

198 skolchefer, däribland Göran Isberg i Sandviken, hade ett upprop på DN-debatt.
De vill ge rektorer möjlighet att bestämma lärarnas arbetstider.
Förslaget väcker nu ilska hos lärare i Sandviken.

Annons

De 198 artikelförfattarna menar att elevernas behov av stöd och undervisning ska ligga till grund för vilka tider lärarna jobbar.

Skolcheferna vill likaså att vanlig 40-timmarsvecka och semester ska kunna införas i stället för, som nu, 45 timmar med ferietjänst.

Göran Isberg förklarar:

– Skolor och kommuner ska själva få bestämma hur de vill ha det. Vi vill att rektorn ska kunna sluta lokala avtal eller till och med individuella avtal med varje lärare på en och samma skola. Vi vill helt enkelt skapa bättre förutsättningar för olika lösningar.

Enligt skolcheferna hämmar det nuvarande systemet konkurrensen med friskolorna.

Debattartikeln publicerades i måndags och två dagar senare kom det ett brev till Sandvikens kommun från en anonym lärare.

Läraren protesterar mot att skolchefen "vill reglera lärarnas frihet och förmåga att på bästa sätt disponera sin arbetstid."

I brevet står också:

"En mycket stor majoritet av lärarna i Sandvikens kommun anser att nuvarande arbetstidsavtal med 35 timmars ramtid förlagd till arbetsplatsen och 10 timmars förtroende tid fungerar bra och befrämjar verksamheten..."

Läraren vänder sig sedan mot att Göran Isberg skrev på uppropet utan att först ha frågat lärarna om deras åsikt.

Göran Isberg går i svaromål:

– Det här är en fråga som diskuterats en längre tid i olika sammanhang. Jag tycker det är beklagligt att debattartikeln gjort lärarna så upprörda.

I brevet påstås också att skolchefen inte ens besöker kommunens skolor:

"Hittills har du tydligen mest suttit och häckat bakom något skrivbord på kunskapskontoret utan kontakt med vår konkreta verksamhet."

Göran Isberg:

– Det stämmer inte, jag är ute på de aktiviteter som skolarna har. Visserligen har jag inte hunnit besöka alla 45 enheter ännu, men jag kommer att göra det efterhand.

Gävle kommuns skolchef, Carola Helenius-Nilsson, har inte skrivit på debattartikeln. Och inte heller Lotta Wennlund, skolchef i Ockelbo.

Däremot har Agneta Dahlqvist i Hofors undertecknat den.

Fotnot: Ferietjänst innebär att man jobbar fler timmar i veckan och kompenseras med längre ledighet när eleverna har lov. Men antalet arbetade timmar per år blir detsamma oberoende om man har semester eller ferietjänst.

Mer läsning

Annons