Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnström: "Jag tar det på allvar"

/
  • – Om de säger att deras arbetsmiljö är dålig så behöver inte jag kontrollera det. Jag tar det här på allvar, säger Peter Kärnström om Murgårdselevernas inbjudan till skolan.
  • GD fredag 11 oktober.

I går landade breven från Murgårdseleverna på kommunalrådet Peter Kärnströms, S, bord. Eleverna kräver förbättrad ventilation på skolan.

– Jag tycker att det är bra att de engagerar sig. Jag tar det här på stort allvar, säger han.

Annons

Under veckan har GD rapporterat om den överlag dåliga inomhusmiljön på skolor och förskolor i Sandviken. Det har handlat om torr luft, dålig lukt, fukt, läckage från tak, kyla, för hög värme, dålig bullerisolering, etcetera. En av de värst drabbade skolorna är Murgårdsskolan. Där har elever och personal påtalat problem med dålig luft i många år.

Men trots ett flertal löften om förbättringar är luften fortfarande lika kvav, kvalmig och syrefattig. I somras tröttnade lärarfacken och gjorde en anmälan till Arbetsmiljöverket. Och i veckan tröttnade eleverna. De bestämde sig för att vända sig direkt till kommunstyrelsens ordförande, kommunalrådet Peter Kärnström.

I 28 personliga brev beskriver eleverna hur de får huvudvärk, blir trötta och har svårt att klara hela skoldagar när luften inte känns frisk.

De uppmanar också Peter Kärnström att komma till Murgårdsskolan och jobba en dag.

Så här svarar han på det:

– Absolut, det skulle jag kunna göra. Men jag behöver inte det, för jag tror på vad de säger. Om de säger att deras arbetsmiljö är dålig så behöver inte jag kontrollera det. Jag tar det här på allvar!

Frågan är då vad han kan göra åt saken? Av återbetalda försäkringspremier – de så kallade afa-pengarna – har två miljoner kronor avsatts till fastigheter. Till det ska läggas de fyra miljoner kronor som ligger i investeringsbudgeten.

– Tillsammans med verksamheten och tekniska kontoret får vi göra en bedömning av vad som behöver göras. Måste hela ventilationsanläggningen bytas eller räcker det med att justera den som finns? Det där vet ju inte jag, säger han.

Han öppnar också för att liggande investeringsbudget kan komma att revideras om behov för det anses föreligga. Det kan då handla om att styra över resurser till skollokalerna.

Lärarförbundets Margith Lind har ju kallat nuvarande tilldelning för "en droppe i havet".

– Jag vet inte om man kan säga att det är en droppe i havet, det beror väl på hur pengarna används, säger Peter Kärnström.

Men hur kan det komma sig att det blivit så illa generellt? Nästan alla skolor och förskolor i kommunen har någon form av arbetsmiljöproblem...

– Det har väl varit så att fokus har legat mer på verksamheten än på lokalerna. Och lägger man över resurser på lokalerna så slår det på hyrorna, och lokalerna blir dyrare. Det är en avvägning det där.

Mer läsning

Annons