Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krogar serverade minderåriga alkohol

SANDVIKEN Två krogar i Sandviken misstänks för att flera gånger ha serverat alkohol till minderåriga. Nu ställer kommunen stränga krav på bättring.
- Nästa gång ryker serveringstillståndet, säger alkoholhandläggaren Birgitta Lundgren.

Annons
En fredagskväll strax före jul slog kommunen, polisen, Skatteverket och räddningstjänsten till mot ett tiotal krogar i Sandviken.
Från ett av besöken berättar kommunens restauranginspektör:
Stället var fullt av ungdomar, många under 18 år. En 17-åring hade precis blivit serverad alkohol. Bartendern kollade inte leg. Då gästerna rörde sig fritt i lokalen föreföll det omöjligt för personalen att se till så att ingen minderårig blev serverad.

Och från ett annat besök:
Medelåldern var låg. Runt bardisken stod gästerna i klungor, bartendern kunde inte se borden. Från uteserveringen var det fullt möjligt att smuggla ut alkohol då ingen ur personalen höll uppsikt.
Det är inte första gången som krögarna misstänks för att ha serverat alkohol till minderåriga. Vid inspektioner 2004 och 2005 framkom samma sak.
- Då lovade restaurangägarna att bättra sig, men det har de inte gjort, säger Birgitta Lundgren.

Hon berättar att det är upp till en krögare själv att besluta om legkoll vid entrén.
- Du får gå in på en krog och äta oavsett ålder, men absolut inte bli serverad alkohol. Om personalen inte klarar av att hålla koll måste de införa åldersgräns, säger Birgitta Lundgren.
- Tänk dig själv om det sitter en fem, sex ungdomar vid ett bord och bara en är under 18 år. Hur lätt är det inte att byta glas utan att personalen ser?
De aktuella krögarna har fått ge sin version av inspektionskvällen.

Trots att många av gästerna är stammisar som personalen vet åldern på så var legkollen omfattande, hävdar den ene.
Vi kan inte styra vilka ålderskategorier som besöker restaurangen, det vore diskriminering, menar den andre och fortsätter: Uteserveringen inspekteras kontinuerligt, men för säkerhets skull ska vi förlänga staketet.
Men löftena räcker inte längre, enligt Birgitta Lundgren.
I går beslutade socialnämnden om en rad krav på restaurangägarna.
- Vi var rörande överens om att vi vill ha bra ordning på krogarna i Sandviken, säger socialnämndens ordförande Hans-Olof Frestadius, s.

Ordningspoliser ska tjänstgöra vid de aktuella restaurangerna onsdag-, fredag- och lördagkvällar. Då får ingen under 18 år komma in i lokalerna, inte ens om det bara är för att äta. Och all personal ska gå en utbildning i ansvarsfull alkoholservering.
- Enligt lagen ska ordning och nykterhet råda på en krog och det anser vi inte att det har gjort i de här fallen, säger Birgitta Lundgren.
- Visst, det är dyrt att anställa ordningspoliser. Men nu är det de här kraven som gäller. Följer de inte dem så återkallar vi serveringstillstånden på en gång.

Maria Carlsson
026-159625
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons