Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landshövdingen bildar krisgrupp

Regeringen ger landshövding Barbro Holmberg ett nytt uppdrag. Efter Sandviks varsel blir uppgiften att samla alla krafter för ett krisdrabbat län.
– Vi behöver hitta en strategi för våra företag så att de kan övervintra, säger Barbro Holmberg.

Annons

När Stora Enso beslutade att lägga ner massafabriken i Norr-sundet fick landshövdingen uppdraget av regeringen att samordna insatserna för alla dem som förlorade sina jobb. Det uppdraget kommer att utvidgas till att gälla hela regionen. Sandviks varsel har i ett slag försämrat läget ytterligare.

I slutet av oktober hade knappt 2 000 personer varslats i länet hittills i år. De senaste veckorna har ytterligare 218 varsel lagts och i går kom Sandvik med sitt stora varsel på 900 personer i Sandviken.

– Det är en stor fråga för Sandviken, för regionen och för nationen, säger Barbro Holmberg, som redan i går samtalade med representanter för regionförbundet, Sandvikens kommun och Sandvik. Nästa steg blir att samla alla som ska jobba för att så få som möjligt ska hamna i arbetslöshet.

– Landshövdingen agerade föredömligt i Norrsundet, säger Tomas Tobé, riksdagsman för moderaterna, som ser framför sig en liknande, men större kraftsamling den här gången.

Raimo Pärssinen, riksdagsman för socialdemokraterna, har inget emot den inriktningen. Men han vill också se mer resurser från staten för att möta krisen i Gävleborg.

– Nu krävs det nya medel. Jag vet att Barbro Holmberg är vidtalad, men hon får inga resurser. Det som bekymrar mig är att regeringen inte är beredd att göra något, säger Raimo Pärssinen.

För Arbetsförmedlingen betyder Sandviks varsel att det kommer att behövas mer resurser och det finns resurser att omfördela från andra håll, där problemen inte är lika stora.. Lars Ahlstrand, chef för arbetsförmedlingarna i Gästrikland, räknar med att förstärka med mer personal, men vilka åtgärder som behövs utöver det vill han avvakta med att slå fast.

– Vi vet inte vilka yrkesgrupper som kommer att drabbas. Nästa steg blir att ta upp en dialog med företaget, säger Lars Ahlstrand.

Mer läsning

Annons