Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsstyrelsen överklagar friad hunduppfödare

Hemma hos en framgångsrik hunduppfödare i Sandvikens kommun fann man 14 hundar utan mat och vatten och golven var täckta av hundurin och avföring.

Trots det gav förvaltningsrätten kvinnan rätt att fortsätta ta hand om djur då man ansåg att misskötseln var tillfällig. Nu överklagar Länsstyrelsen Gävleborg domen.

Annons

Länsstyrelsen överklagar domen eftersom kvinnan tidigare fått allvarliga anmärkningar och har belagts med djurförbud av länsstyrelsen i Uppsala under nittiotalet. De vill att Kammarrätten upphäver Förvaltningsrättens dom.

Under mitten av 1990-talet var kvinnan förbjuden att ta hand om djur, detta efter en dom av länsstyrelsen i Uppsala.

År 2007 hade kvinnan flera anmärkningar på djurhållning, hundvalparna hade en undermålig rastgård och inte tillräckligt med vatten. Hon har även använt matkällaren för att förvara hundarna.

För tre år sedan flyttade kvinnan till Sandviken och det var under hösten 2008 som Länsstyrelsen Gävleborg beslutade att 14 hundar omedelbart skulle omhändertas, enligt ett utlåtande från en veterinär har de varit utsatta för lidande och förvarades på ett sätt som stred mot djurskyddslagen. Hon fick ett djurförbud i februari 2010.

Kvinnan påstod att hon vid några tillfällen var sjuk och därför inte kunde ta hand om hundarna under en kort tidsperiod. Hon menar även att valparna led av svår diarré och fick antibiotika.

Länsstyrelsen håller inte med och menar att hon inte vill eller förmår ta hand om djuren på ett acceptabelt sätt.

Men Förvaltningsrätten är av en annan åsikt och menar att det inte finns risk för upprepning.

Nu är ärendet ett fall för Kammarrätten.

Mer läsning

Annons