Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Läsvecka slutade med författarbesök

/
  • Efter en läsvecka på Hedängsskolan i Storvik fick alla i högstadiet lyssna till Christina Wahldén, journalist och ungdomsförfattare. Hon berättade hur hon i sitt jobb kommit i kontakt med utsatta unga flickor. FOTO: LASSE HALVARSSON

STORVIK Ungdomar är häftigare än vuxna. De är inte färdiga än och har inte svar på allt. Därför skriver Christina Wahldén ungdomsböcker.
Det berättade hon för Hedängsskolans alla högstadieelever på torsdagen.

Annons
Högstadiet på Hedängsskolan satsar extra på läsning just nu. Alla sjuor har haft en vecka helt fri från annan undervisning och bara läst böcker. I andra klasser har man läst en timme i veckan.

På torsdagen samlades alla 300 elever i matsalen för att lyssna på Christina Wahldén, författare som slog igenom med ungdomsboken "Kort kjol". Den handlar om en ung tjej som efter en fest blir våldtagen av två klasskompisar. Boken kom 1998 och fick stor uppmärksamhet.
Efter det har hon skrivit flera böcker om unga och för unga, bland annat "Heder" som tar upp hedersrelaterat våld.

Eleverna har haft möjlighet att läsa Christina Wahldéns böcker inför träffen. De hade också skrivit en massa frågor till henne. En var varför hon skriver för ungdomar.
- Ungdomar är häftigare, svarade Christina Wahldén. Ni är inte färdiga än. Ni vet inte svaret på alla frågor som vuxna vet.
Christina Wahldén är författare och journalist på Svenska Dagbladet i Stockholm.
Hon har faktiskt också jobbat ett år på Gefle Dagblad.
Genom sitt journalistjobb har hon kommit i kontakt med utsatta kvinnor. Kvinnor som varit med om gruppvåldtäkter, som misshandlats och som tvingats leva med skyddad identitet.
- Vet ni vad som är den farligaste platsen att vara på, frågade hon eleverna?

- Där är ni varje dag. Det är hemma. De allra flesta våldtäkterna sker hemma där ingen ser eller hör.
Hon gav också siffror på hur antalet anmälda våldtäkter ökat. Hur stor betydelse det har hur kvinnan ser ut. Den som är nykter, klädd i byxor, gift och har fast jobb blir trodd. Den som är ung, har kort kjol och är utan jobb blir inte trodd.

På frågan vilket av hennes jobb som är roligast svarade hon...
- Jobben är roliga på olika sätt. När jag skriver i tidningen kan jag inte skarva och hitta på. När jag skriver böcker kan jag ändra och göra någonting bättre. Man får hitta på.

Lotta Hildingson
026-15 96 21
lotta.hildingson@gd.se

Mer läsning

Annons