Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Med vattenstrålen som kniv

/
  • Nils-Arne Andersson och Perra Hansson visar upp en form som skurits i vattenskärmaskinen. FOTO: GUN WIGH

STORVIK Med ett vattentryck på 3,3 ton skär Perra Hansson i allt material utom härdat glas.
- Härdat glas spricker, säger Perra som ansvarar för vattenskärmaskinen på LINO i Storvik. Annars är det inga problem att göra mönster i 150 millimeters stål eller 100 millimeters rostfritt.

Annons
Att skära med hjälp av vatten har gjorts under många år. Men LINO är ensamt i Gästrikland och Norduppland att göra det. Det stabila bordet mäter 4x3.6 meter och största ytan som kan skäras ligger på 3x3 meter.
- Vi har haft maskinen i två år, säger Nils-Arne Andersson, en av fyra delägare i företaget. Beläggningen har varit bra och maskinen är igång ungefär tio timmar varje dag.
Det finns fyra smala munstycken som vattnet sprutas ut igenom. Det finns också sand i vattnet beroende på hur hårt materialet är. Ju hårdare desto mer sand. Att exempelvis sätta dit ett finger skulle få förödande resultat. Fingret skulle helt enkelt sprutas bort.
- Fördelen med att skära med vatten är att det blir en kallbehandling, förklarar Perra Hansson. Materialet som ska bearbetas är hela tiden kallt till skillnad mot om du skär med laser där materialet blir upphettat.
Perra har haft ansvaret för den helautomatiska maskinen i ett år. Själv sitter kan på ett kontor och programmerar maskinen.
- Det händer väl i bland att jag får rusa ner om det fastnat, förklarar Perra. Då får jag bara en telefonsignal att något är fel.

Plast, rostfritt och aluminium är de bästa materialen att skära i. Relativt snabbt skär den tunna vattenstrålen igenom materialet. Det stänker lite, annars är processen i praktiken ljudlös.
Idag är Sandvik den största kunden. Men det finns flera företag runt om i bygderna som börjat få upp ögonen för den nya tekniken.
- Många företag vet helt enkelt inte vad det handlar om, säger Nils-Arne. Men för den här maskinen är ingenting omöjligt. Vi har provtestat det mesta.
Fast processen fungerar inte på härdat glas
- Det spricker, förklarar Nils-Arne.. Orsaken är trycket innan strålen har gått igenom materialet. Vi har testat och börjar vi i en kant finns det möjligheter att lyckas.
LINO är gamla Perssons smide. Efter ombildandet är det Nils-Arne och Olle Dahlkvist med fruar som är delägare i företaget.
- Vi har 18 anställda och ibland måste vi låna in personal för att hinna med, säger Nils-Arne. Vi har bland annat nyss startat en miljögodkänd måleriavdelning.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons