Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mer teknik i framtida äldrevård

/
  • För att klara en åldrande befolknings behov av omsorg behövs mer teknik i vården. Arkivbild

SANDVIKENI takt med en åldrande befolkning ställs allt högre krav på äldreomsorgen och nu kan modellen för svensk äldrevård vinna framsteg i Frankrike.

Annons
- Vi har en mycket bra äldrevård, men besöket har gett oss perspektiv och kan få betydelse för vår äldrevård framöver, säger socialchef Olle Westling.

Sedan en tid deltar Sandviken och Gävleborg i ett samarbete inom äldreomsorgen med regioner i både Frankrike och Italien. Förra veckan var 30-talet deltagare från Gävleborg på studiebesök för att diskutera äldrevård och även se på teknik för att klara av att ge allt fler äldre en bra omsorg.
- Svensk hemtjänst är intressant men personalkrävande. Det gör att teknik av skilda slag, som ger äldre möjlighet att bo kvar längre i eget boende, är intressant, uppger Gunnar Ärnström.
- De har en vision att utveckla teknik för att klara en åldrande befolknings behov av omsorg, säger han.
Olle Westling ser som en nödvändighet att hitta tekniska lösningar även i Sverige för att ge äldre bättre möjlighet att bo kvar hemma.
Även vårdformerna skiljer mellan länderna där Frankrike har familjedaghem för gamla och hemtjänsten drivs som kooperativ eller i föreningsform, men med statliga och lokala bidrag och EU-medel.

Ett konkret resultat av besöket blir ett utbyte på personalsidan. Redan nästa år ska gymnasieelever ges möjlighet till praktik inom den franska äldrevården. Gunnar Ärnström ser språket som ett problem, men möjligheten till utlandspraktik kan kanske få fler att satsa på franska.
- Det finns redan elever som läser franska och ekonomiskt kan vi klara finansiera ett utbyte från nästa år, säger han.
I samband med besöket ordnades en konferens på temat Att åldras hemma är en konst - var kommer tekniken in?
Olle Westling räknar med ett fortsatt samarbete och redan till våren kommer en italiensk delegation till Sandviken för att lära sig mer om svensk äldrevård.

Ulf Granström

Mer läsning

Annons