Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Misstänkt för dödsmisshandel var påverkad?

SANDVIKEN 30-åringen som slog i hjäl en man i Stadsparken missbrukar anabola steroider.
- Man blir oerhört aggressiv, säger Mikael Hammarstrand, åklagare.

Annons
Polisen larmades till Stadsparken i Sandviken vid 17-tiden i torsdags.
30-åringen misshandlade en 52-årig man i närheten av några parkbänkar. Sjukvårdare körde i ilfart till Gävle sjukhus, men 52-åringens liv gick inte att rädda.
Han avled vid 19-tiden på grund av blödningar i levern.
30-åringen greps i en lägenhet i centrala Sandviken. Polisen kunde först inte förstå vad som låg bakom slagsmålet. Senare har 30-åringen lämnat förklaringen.

- Det var en osedvanlig kombination av alkohol och anabola steroider. Man blir oerhört aggressiv och lättretad, säger vice chefsåklagare Mikael Hammarstrand.
Ingenting tyder just nu på att 30-åringen och hans offer kände varandra. Ett blodprov direkt efter gripandet kommer att ge säkert besked om den häktade mannen var påverkad av anabola steroider.
Preparatet 30-åringen tog ska enligt honom själv vara nandrolon. Den förekommer i muskelbyggar-kretsar och har fruktansvärda biverkningar.
- Man får stora problem med sitt humör och kraftiga vredesutbrott. Man drabbas av kraftig ångest, oro och sömnstörningar som kan leda till depression, säger Hans Jäderström, drogterapeut på Gävle Behandlingscenter, GBC.
- Det som också händer är att potens och könsdrift avtar. Testiklarna försvinner och mannens bröstkörtlar växer. Det är oerhört plågsamt och går inte tillbaka av sig själv utan måste opereras, säger Hans Jäderström.

Den som tar nandrolon och är väldigt ung stannar i växten. Man riskerar levercancer eller förkalkning som kan orsaka hjärtinfarkt och stroke.
30-åringen som just nu sitter häktad ska åtalas senast den 22 juli. Enligt tingsrätten räckte inte bevisningen till misstanke om dråp. I stället kommer 30-åringen sannolikt att åtalas för grov misshandel eller grovt vållande till annans död.
I går kom polisen för första gången i kontakt med ytterligare en man som 30-åringen ska ha misshandlat i Stadsparken.
Den 55-årige man som polisen ville ha kontakt med kom till polisstationen för att göra en anmälan.
Han satt på samma bänk som den döde 52-åringen och försökte gå emellan för att stoppa bråket. 30-åringen ska då ha sparkat sönder hans läpp.
Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se

Mer läsning

Annons