Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nisse följde sin dröm...

/
  • Nisse Rommedahl tar en fika på sin gamla arbetsplatsen i Järbo. Men han är bara hemma tillfälligt - till vardags arbetar han som kock på en innerestaurang i centrala London. Foto: Annakarin Björnström

JÄRBO
Från Freddes krog i Järbo till Jukkasjärvis iskrog i centrala London är steget inte långt.
Åtminstone inte för 20-årige Nisse Rommedahl.
- Det har väl gått rätt snabbt, säger han med ett skratt.

Annons
Det är en dröm som har gått i uppfyllelse sedan Nisse gick ut restaurangskolan i Sandviken för två år sedan. En blixtkarriär som till och med har gett en straffspark med mål på självaste Highbury där Arsenal spelat sina ligamatcher i 93 år.

Efter restaurangskolan traskade Nisse upp till Fredrik Andersson som äger Freddes i Järbo. Ville ha sommarjobb, och det fick han.
- Sedan var det dags att göra lumpen och den gjorde jag som kock i Östersund under nästan åtta månader, berättar Nisse.
- Då fanns redan drömmen om London och jag var fast besluten att pröva lyckan.
Så Nisse Rommedahl drog och bodde första veckan på ett hotell samtidigt som han gick runt och tittade efter kockjobb.
- Jag hittade en pub som såg trevlig ut. Gick in och frågade ägaren och visade betygen och sedan fick jag börja, säger
Nisse.
Men den puben var inte slutmålet, även om Nisse var kvar där i ungefär tre månader. Kompisar på besök hade med sig svenska tidningar och i en stod att det skulle öppnas en isbar typ Jukkasjärvi och restaurang.
- Så jag sökte och fick anställning. Det är absolut inga problem för utbildade svenskar att få arbete inom den här branschen. Sverige har ett otroligt bra rykte.
Under tiden hade han ordnat en plats att bo. Tillsammans med fyra för honom helt obekanta tjejer hyrde han en lägenhet i norra London i trakterna av Highbury.
- Delade faktiskt rum med en tjej och det gick riktigt bra.

- Ensam finns det inte en chans att klara hyran eftersom den ligger runt 20 000 kronor för tre sovrum och ett vardagsrum.
Det är engelsmän som driver Jukkasjärvi-etablissemanget i London. Med jämna mellanrum kommer is från Torneå för att hålla den lilla baren riktigt isig.
Nisse Rommedahl är ende svensk i köket. Sammanlagt är det åtta kockar som kommer från de mesta skilda platser på jorden.
- Kökschefen är från Australien och kockarna från Nya Zeeland, Estland, Brasilien, Litauen, England och så lilla jag, förklarar Nisse.
Men under en tid arbetade Daniel Gustafsson där och han var också med i det svenska kocklandslaget. Av honom lärde jag mig oerhört mycket.

Något speciellt svenskt finns inte på matsedeln även om köttbullar har funnits med.
- Men jag brukar göra menyn om det blir svenska kundbesök.
Det här med fotboll är ett eget kapitel i Nisse Rommedahls liv.
- Egentligen var det för fotbollens skull som jag flyttade till London. Att sedan få bo nära Highbury är otroligt, menar Nisse.
- Pappa Olle är också stor Arsenalfan och redan som tolvåring fastnade jag för klubben.

Ljungberg är naturligtvis idolen?
- Nej, det är Dennis Bergkamp. Men jag har en Ljungbergtröja som han personligen har signerat för mig och den ska ramas in och sitta på väggen. Det är stort.

Under den gångna säsongen blev det 21 hemmamatcher. Nisse är medlem och har en kontakt han köper matchbiljetterna av.
- Men det är ingen billig hobby. Det kostar 450 kronor per match.
Nisse blev också uttagen att vara med i en supportcup.
- Tänk att få gå ut på Highbury och få slå en straff. Dessutom gjorde jag mål på straffen och det känns stort.
Det var supportrar från hela världen som kom till den här speciella tillställningen.

Annars började Londonvistelsen lite darrigt.
- Hamnade mitt i terrorattacken för ett år sedan. Bussen sprängdes bara 100 meter från puben jag jobbade på då, berättar Rommedahl. Dessutom var det på den tunnelbanelinje jag åker på som det också inträffade ett attentat.
- Visst blev jag skakad av händelserna, men det gäller att så snabbt som möjligt komma tillbaka och det där är händelser som jag inte ens tänker på längre.

Men varför blev du kock?
- Ideén kom när jag gick i åttan. Mamma och jag var till restaurangskolan och åt och då kände jag direkt att yrket var rätt. Jag hade aldrig lagat mat tidigare, men det har fungerat ändå.

Blir du kvar i London för all framtid?
- Det tror jag väl inte. Drömmen är att starta eget, men inte i London utan i Sverige och kanske på västkusten. Det skulle också vara intressant att säsongsarbeta i Sverige. Fjällen på vintern och västkusten eller Gotland på sommaren.
Det här sommarbesöket blev kort. Nisse Rommedahl är nu tillbaka i London sedan han köpt upp allt fullkornsbröd och Trocadero som fanns i Järbo.
- Framförallt Trocaderon är viktig. Den får jag absolut inte tag på i London.

Jörgen Larsson

Mer läsning

Annons