Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu börjar det bli bråttom

/

SANDVIKEN Parkarbetare, vårdbiträde eller kanske båtvärd?
Ungdomar som vill ha sommarjobb i Sandviken bör snabba på med sina ansökningar. Trots att de utannonserade jobben är fler än på länge så ser konkurrensen ut att bli tuff.

Annons
- Använd dig av de nätverk du har, dina föräldrars kontakter och dina egna. Sök upp företag och presentera dig. Det viktiga är att du vågar visa upp dig och vet vad just du kan tillföra företaget.

De tipsen ger Charlotte Humling, chef för arbetsförmedlingen i Sandviken, Hofors och Ockelbo, till de ungdomar som vill jobba under sommarlovet.
- Det är ungefär bara hälften av alla sommarjobb som annonseras ut så det är viktigt att jobba uppsökande, säger hon.
Ändå är det fler semestervikariat än på länge som har annonserats ut i Sandviken. Konjunkturen håller i sig inom industrisektorn.
Sandvik har valt att minimera sina produktionsstopp under semesterperioden och gick för ett tag sedan ut och sökte rekordmånga, 1 000, sommarvikarier.

Nu är det dock för sent att söka de jobben.
- Vi har fått in drygt 3 000 ansökningar, vilket är något fler än tidigare, säger Jenny Lännerström på företaget Accenture som sköter all personalrekrytering åt Sandvik.
Än så länge går det däremot bra att söka sommarjobb inom kommunen.
De flesta vikariaten, runt 400, finns inom äldre- och handikappomsorgen där det går att arbeta som exempelvis vårdbiträde eller personlig assistent.
- Det är ett oerhört tryck. Vi har redan fått in 463 ansökningar på 250 platser. Men jag kan inte säga att det är brådis att söka. Rekryteringen kommer att pågå ändå in i juni. De som har adekvat utbildning plockas först, säger Maria Lindkvist, samordnare inom äldreomsorgen.

Även det kommunala bostadsbolaget Sandvikenhus söker ungdomar från 15 år och uppåt till yttre fastighetsskötsel som rensning av rabatter.
- I viss mån söker vi även husvärdar, men då måste man vara 18 år och ha körkort, säger Ann-Charlott Johansson, personaladministratör hos Sandvikenhus.
Även där gäller det att skynda sig. Sista ansökningsdag är om knappt två veckor, den 31 mars. Över 700 ansökningar har redan kommit in.
Kommunen har även annonserat efter bland annat turistassistenter samt båtvärdar till M/F Emma på Storsjön - jobb som brukar vara oerhört populära.

Sedan några år tillbaka erbjuder Sandvikens kommun även så kallad feriepraktik till ungdomar som går första och andra året på gymnasiet och som inte har fått andra sommarjobb.
Ersättningen för praktiken, som är på två veckor, är 2 100 kronor.
Men varför ska man välja jobb framför skön ledighet på sommarlovet då egentligen?
- Värdefull erfarenhet, kontakter, en chans att träffa nya människor och inte minst hjälp med att komma fram till vad du vill jobba med i framtiden, säger Charlotte Humling.

Mer läsning

Annons