Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu ljusnar det

/
  • Daniel Palmgren är en av cheferna på Konsthallen som blev upprörd över den planerade stängningen. Foto: Nick Blackmon

SANDVIKEN Konsthallen i Sandviken och biblioteket i Storvik ser ut att räddas kvar, fast i minskad omfattning.
Efter proteststorm har den högsta politiska ledningen fått fram pengar, bland annat genom att kultur och fritid slipper det fiaskostämplade kulturhuset Drottningen tidigare än väntat.

Annons
Förra veckan beslutade kultur- och fritidsnämnden att ställa sig bakom tjänstemännens sparförslag som bland annat innehöll stängning av Konsthallen och biblioteket.
Det fattas 5,7 miljoner inom kultur och fritid nästa år. Den främsta orsaken är att tekniska enheten vid årsskiftet tar över ansvaret för kommunens alla fastigheter och höjer hyran med fem procent för att få pengar till underhåll.
Men nu har kultur- och fritidsnämndens beslut skickats tillbaka till tjänstemännen för vidare utredning. Enligt vad GD erfar är det på initiativ av kommunalråden.
- Vi har fått direktiv om att se över om det går att rädda i första hand Konsthallen, säger kultur- och fritidschefen Bo Eriksson.
Enligt nämndens ordförande Ulf Gillström, s, så har det ingenting att göra med den proteststorm som uppstått.
- Det var ingen som inte insåg att det skulle komma kritik. Det är den mest högljudda gruppen som vi stöter oss med, de som är verbala och skrivkunniga.
- Vi jobbar alltid så här. Fram till dess att kommunstyrelsen slår klubban i bordet så försöker vi sy ihop budgeten på bästa möjliga sätt, säger han.
Åsa Wirén Jonsson, chef för Konsthallen och biblioteket har fått 1,4 miljoner till sitt förfogande för att försöka rädda båda verksamheterna. Så mycket kostar enbart Konsthallen idag. Biblioteket i Storvik kostar ytterligare närmare en miljon.
- Det finns bara fasta kostnader kvar att ta av så det blir inte lätt. Det gäller att vara kreativ. Om vi halverar bibliotekslokalerna i Storvik, tar bort en av de två anställda och drar ner på annonseringen av Konsthallen så skulle det kunna gå ihop. Samtidigt är annonseringen viktig för att dra publik, säger Åsa Wirén Jonsson.
Bakgrunden till att det plötsligt finns 1,4 miljoner är en fejd där kultur och fritid velat avsäga sig kulturhuset Drottningen samt lokaler i Gysinge redan till årsskiftet. Tekniska enheten har däremot inte velat ta över kostnaderna förrän en bra bit in på nästa år.
Men på initiativ av högsta politiska ledning så slipper kultur och fritid nu byggnaderna från den första januari. Ingen annan kultur- och fritidsverksamhet drabbas därmed av besparingar om Konsthallen och biblioteket i Storvik räddas kvar.

Mer läsning

Annons