Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bandyhall riskfyllt ärende för kommunen

/
  • En ny bandyhall, en inomhusmultiarena, stöter på problem i Sandviken. Vid torsdagens kommunstyrelse ställdes oppositionen då de  fick handllingarna direkt vid mötet.

SANDVIKEN
Den planerade bandyhallen på Jernvallen i Sandviken stöter på patrull. Kommunen ska inte äga ett riskprojekt, anser bland annat Nils-Gunnar Kempe, fp. Men ingen annan vill äga, enligt kommundirektören Svante W Nordh.

Annons
Inför sittande kommunstyrelsemöte i förrgår dök det upp ett extraärende: En så kallad viljeyttring av Svante W Nordh om att kommunen är positiv till en inomhusmultiarena.

Varken politiker, medier eller allmänhet fick veta om ärendet i förväg, vilket Nils-Gunnar Kempe, fp, och Karin Nilsson, v, kritiserade hårt i GD i går.
- Så får det bara inte gå till, säger Nils-Gunnar Kempe. Ärendena måste nå oss politiker i tid så att vi hinner förankra ställningstaganden inom partierna. Allt annat är att åsidosätta demokratin.
Särskilt en mening i viljeyttringen vållade debatt: "Kommunen kan äga hallen".
- Mycket riskfyllt, säger Nils-Gunnar Kempe. Det betyder att om SAIK bandy inte klarar av att hitta finansiärer måste kommunen gå in, säger han.
Tjälvar Åslund, kd, är inne på samma linje.
- Det är tveksamt om kommunen ska riskera så mycket pengar.

Resultatet blev att beslutet sköts upp två veckor.
- V, mp, fp och kd ville inte ta något beslut, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s. Även om vi hade kunnat ta ett majoritetsbeslut så vill inga finansiärer gå in i projektet om inte alla partier är med på noterna.
Han tar på sig skulden för att det gick som det gick.
- En ren missbedömning från min sida. Ingen har varit tveksam till hallen tidigare. Jag trodde det stod fast, säger han.

Hans ambition har aldrig varit att kommunen ska äga hallen, säger han.
- Det står "kan äga". Vi tänkte lämna frågan öppen för att inte stänga några möjligheter. Det där med ägande är krångligt. Kan vi exempelvis stycka av ett mittparti kommunal mark och sälja till en privat?
- Ett driftbolag av föreningar skulle kunna äga. Visst, går driftbolaget i konkurs står vi för driftkostnaderna, men då skulle vi i princip kunna sätta hänglås på hallen. Det är upp till de förtroendevalda, säger Stefan Hedin.

Nu ska kommundirektören Svante W Nordh fila på formuleringarna i viljeyttringen.
- Visst, jag ser inga fördelar med att kommunen äger. Men jag skrev "kan äga" för att ingen annan verkar vilja äga och då blir det ingen hall, säger han.Per Nilsson i SAIK bandys styrelse är bekymrad över debatten som uppstått.
- Har vi inte kommunens fulla stöd för satsningen blir det svårt att hitta finansiärer, säger han.

Maria Carlsson
026-15 96 25
maria.carlsson@gd.se

Mer läsning

Annons