Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olle Tjern – från sambaorkestern till eget vardagsrum på scenen

/

Olle Tjerns började sin karriär i SAIK-klackens sambaorkester när han var elva år. Han kallar det sina första spelningar.
– När jag var 14-15 bast fick jag ta över sambaorkestern och sen har det bara fortsatt, säger han.

Annons

(Se TV-inslaget där OlleTjern berättar varför Tomas Ledin är en drömgäst)

Nu har Olle Tjern hunnit bli 25 år. Lördagen den 21 maj ska han ha en blandning av samtal och konsert med rikskände Love Antell och den lokale artisten Christoffer Gustafsson på en scen i Folkets Hus i Sandviken.

Evenemanget går under namnet "I Olles vardagsrum" och har ett liknande koncept som SVT-programmet "Tack för musiken" med Niklas Strömstedt.

– Men stämningen blir lite softare i mitt vardagsrum, säger Olle Tjern och fortsätter:

– Det här blir första gången jag gör något som Olle. Annars är jag en kameleont som jobbar åt folk och dyker upp på olika evenemang. I Olles vardagsrum bakar jag in allt som jag gör. Jag är arrangör, musiker och konferencier...eller rättare sagt intervjuare.

Varför har just Love Antell bjudits in till ditt vardagsrum?

– Love är en av mina favoritartister i Sverige. Han har en skön approach och skön image. Jag tror att han är en intressant person att prata med. Jag tror att det blir roliga samtalsämnen, jordnära och skönt. Jag vill gärna prata om hans artisteri, om hur han lyckats ta sig fram.

Love Antell har varit aktuell i flera större TV-produktioner under senare år. Bland annat var han med i "Så mycket bättre" och hade också haft en egen serie där han besökte Finland.

Husbandet består av idel musiker från Sandviken som Olle Tjern spelat med i många år. Han tar själv plats vid trummorna när det bjuds på sång och musik under kvällen

– Love spelar både med husbandet och solo. Samma sak med Christoffer Gustafsson. Det blir bland annat en the Band-låt. The Band är en röd tråd i husbandet. Vi har alltid försökt låta som the Band.

Olle Tjern och Love Antell har aldrig träffats förut. Första fysiska mötet blir samma dag som evenemanget går av stapeln.

Love Antell har fått välja vilka låtar som ska spelas under kvällen.

– Sedan lär vi oss att spela dem på ett the Band-sätt. Det ska bli förbannat intressant att se om det klickar och om Love gillar vårt sound, säger Olle Tjern.

Han pratar om evenemanget som ett test som kan få en fortsättning senare i höst beroende på hur responsen blir.

Men Olle Tjern är så mycket mer än artist. Han är också musiker, arrangör, entreprenör, idékläckare, föreläsare och konferencier.

– Ibland är det tvära kast mellan de olika jobben. Så när man vaknar gäller det att snabbt komma på vad man ska jobba med just den här dagen och börja ställa in sig vid frukostbordet.

Olle Tjern kom in på musiken i mycket tidig ålder genom sin morbror som spelade bas i Iggesundsgänget. Olle spelade luftgitarr och sjöng med i låtarna på buskisgängets spelningar.

– Min morbror gav mig trumpinnar och en gitarr och försökte få mig att komma i gång med musiken. När jag var liten lyssnade jag mycket på Tomas Ledin och spelade trumma på kuddar och kastruller och kartonger och gärna på diskbänken.

Han startade sitt första band när han var 14 år. Bandet hette Skjut och hade replokal i källaren på Kanalkyrkan i Sandviken.

– När vi började få spelningar och åkte till dem i pappas Opel kadett kände jag mig som en rockstjärna och tänkte att det här vill jag göra i framtiden. Och det är live jag fungerar bäst. Jag behöver ha en applåd och respons på det jag gör. Jag är jättedålig på rep och på att öva. Att spela inför publik är min kick.

Mer läsning