Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pengar sparas när partierna får mindre pengar

SANDVIKEN De politiska partierna i Sandviken ska få mindre bidrag från kommunen. Det är en del i det sparpaket på en miljon kronor som kommunfullmäktige beslutade om i december.

Annons
Alla partier som finns representerade i kommunfullmäktige har rätt till partistöd. Dels ett fast belopp, dels ett belopp som beror på hur många mandat man har i fullmäktige. Man utgår från ett basbelopp, i dag 39 400 kronor.

I går bestämde kommunstyrelsen att grundersättningen ska sänkas från 25 till 24 procent av ett basbelopp, och att ersättningen per mandat sänks från 82 till 78 procent. Alltså totalt med fem procent.
För socialdemokraterna, kommunens största parti med 25 mandat, innebär sänkningen en förlust på ungefär 40 000 kronor per utbetalning.
Partistödet betalas ut två gånger om året.
Kommunstyrelsen sänkte även stödet till de politiska ungdomsförbunden.

Förra året var vänsterpartiet det enda partiet som hade en organiserad ungdomsverksamhet, och som därmed hade rätt till partistöd.
SSU har inte fått några pengar sedan 1997.
Vänsterpartiet har föreslagit att stödet till ungdomsverksamheten ska anpassas till antalet medlemmar och aktivitetsgrad i stället för till antalet mandat i fullmäktige. Det förslaget fick inget gehör i kommunstyrelsen i går.

Magnus Lundquist
026-159624
magnus.lundquist@gd.se

Mer läsning

Annons