Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Planmöten för föreningar ifrågasätts

Sandvikens kommun håller olagliga möten inför arbetet med den nya översiktsplanen. Det anser folkpartisten Olov Göransson. Men enligt de ansvariga handlar det om ett missförstånd.

Annons

Som GD berättat ska en ny översiktsplan tas fram för hela Sandvikens kommun inför 2010.

Parallellt med det arbetet åker landsbygdsutvecklaren Kenneth Nyberg runt till småorterna och har möten med byalag, föreningar, företag och andra som arbetar ideellt. Syftet är, enligt honom själv, att ta fram lokala planer för hur byborna vill utveckla bygden.

– De som skriver översiktsplanen kan sedan välja att ta del av materialet och få tankar och idéer, säger han.

Men mötena har inte annonserats ut officiellt annat än på anslagstavlor, vilket nu ifrågasätts av Olov Göransson, ledamot i kommunfullmäktige. Han deltog själv i träffen som anordnades i Gästrike-Hammarby där han bor. Endast ett 20-tal av ortens bortåt 800 invånare dök upp, de flesta troligtvis medlemmar i byarådet, enligt Olov Göransson.

”Träffen saknar därför all relevans som uttryck för Hammarbybornas viljor”, skriver han i ett brev till kommunstyrelsen. Han anser att mötet var olagligt och kräver att det ogiltigförklaras.

– Jag värnar den demokratiska processen. Om kommunen anordnar ett officiellt möte måste alla ges samma möjlighet att delta, genom antingen en annons i tidningen eller en lapp hem i brevlådan, säger han.

Men Kenneth Nyberg anser inte att något fel har begåtts.

Han hävdar att det är föreningarna och företagen själva som kallat till träffarna efter att han upplyst dem om möjligheten. Kenneth Nyberg har sedan funnits på plats och hållit i mötena.

– Jag har ingenting med översiktsplanen att göra utan mitt uppdrag är att jobba med landsbygdsutveckling, säger han.

Tanken är att bygg- och miljöförvaltningen så småningom ska kalla allmänheten till möten om översiktsplanen.

Kenneth Nyberg ser ingen risk att föreningarnas och företagens ord nu kommer att väga tyngre än allmänhetens när översiktsplanen tas fram.

– De här grupperna har ju inte legitimitet att företräda befolkningen. Det har aldrig varit avsikten, säger han.

Mer läsning

Annons