Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Profiler satsar på Högbo

/
  • Klart för storsatsning. Ola Berggren, vd för Högbo bruk tillsammans med idrottsprofilerna Magnus Hedman, Niklas Wikegård och Roberto Vacchi, som faktiskt sjöng italienska sånger när de här bilderna togs. Högbo blir först i Sverige där idrotten möter näringslivet. Foto: Lasse Halvarsson

SANDVIKEN Högbo Brukshotell och Sandviken blir första EnergiStationen i projektet som ska integrera idrotten och näringslivet.
Bakom Beta 100/oktan står Peter Wallin, den förre hockeyspelaren och Tre Kronors generalmanager så sent som för tre år sedan.

Annons
I går presenterades projektet på Brukshotellet. På plats fanns också expertkommentatorerna Roberto Vacchi, Magnus Hedman och Niklas Wikegård.
- Själv fick jag sluta min aktiva bana som 29 åring efter en allvarlig knäskada, berättade Wallin.
Det var då som tankarna började komma om att starta Beta 100/oktan där idrottsmän som slutat sina aktiva banor kunde föra ut sitt budskap via ett samarbete med näringslivet.
Den 1 januari drar det hela igång och sedan är det fritt fram för de företag som kommer till konferenser i Högbo att hyra in någon av idrottsprofilerna.
- Det är meningen att vi ska kunna skräddasy insatserna efter företagens behov. De idrottsmän och kvinnor som är med i Beta 100/oktan har alla långa och framgångsrika idrottskarriärer bakom sig och ska förmedla sina kunskaper till näringslivet, säger Peter Wallin.
- Det kan väl inte vara helt fel att ett företag som är i Högbo inleder morgonen med en internmatch i fotboll och får lära sig lite nya finter av Magnus Hedman, skrattar Ola Berggren, vd för Högbo bruk.
Under sin tid i Chelsea förra vintern spelade Hedman in en 70 minuter lång intervju med stjärncoachen José Mourinho.
- Han höll faktiskt ihop Chelsea som är ett gäng fullblodsegoister och fick det att fungera, förklarar Magnus Hedman.
Roberto Vacchi är cykelprofeten som ska arbeta efter mottot Ny växel. Magnus Hedman siktar på Insidan och utsidan, medan Niklas Wikegård har W som sin slogan.
- Naturligtvis vill jag marknadsföra cykelsporten. Högbo är en perfekt plats med härliga skogsvägar i närområdet.
- Fotbollen är ett teamwork som även näringslivet ska kunna dra nytta av, säger Magnus Hedman. Att spela fotboll med gruppen är ett sätt att närma sig varandra. Jag har också en liten studio med mig. Där spelas aktörernas frågor in och visas sedan upp för gruppen.
Niklas Wikegård, med många härliga sommarlov på Hyttgatan i Sandviken, jobbar mycket med värderingar.
- Det gäller att ha gemensam värdegrund för att en grupp ska fungera. Hur många hockeytränare har inte Brynäs haft sedan laget med Roger Melin som coach tog guldet 1999. Med spelare som vill bestämma kommer det aldrig att gå, förklarar Wikegård.
Själv gjorde Niklas 14 matcher i Brynäs A-lag.
- Gjorde ett mål mot MoDo borta och åkte på en utvisning när Peter Sundström i Björklöven steg på min klubba och ramlade.
Elva personer arbetar med Beta 100/oktan. I staben finns också 15-20 idrottsmän och kvinnor, bland annat Madde Hedblom, golftjejen i Gävle.
Företaget kommer att finnas på högst fem platser i Sverige.
- Platserna måste ha de rätta förutsättningarna och det har onekligen Högbo och Sandviken. Ett mål är också att vi ska kunna utnyttja Göransson Arena när den blir klar. Det blir ju en helt unika arena, förklarar Peter Wallin.
För Brukshotellet blir nu kravet på en utbyggnad allt större.
- Nu ska vi riktigt komma med på Sverige-kartan, menar Ola Berggren. Det här är onekligen en unik chans för kommunen.

Mer läsning

Annons